
Την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά, με αποζημιώσεις και προγράμματα, αλλά και καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος στους κτηνιάτρους, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2025 ανακοίνωσε από τη 13η έκθεση Zootechnia, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.
Επίσης, ο Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε de minimis για ζωοτροφές λόγω της πανώλης αιγοπροβάτων, εντατικοποίηση των ελέγχων και θεσμοθέτηση του ΑΡΤΕΜΙΣ 2.
Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ: Σε αδιέξοδο οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους
Αναλυτικά, αναφέρθηκε στις δράσεις για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, όπως:
- Ενίσχυση όλων των κτηνοτρόφων της χώρας μέσω de minimis για ζωοτροφές που αντιστοιχούν στον περιορισμό των ζώων για ένα μήνα, λόγω της πανώλης.
- Η θεσμοθέτηση του ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για την προστασία της ελληνικής γαλακτοκομικής παραγωγής.
- Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων.
- Η αναβάθμιση των υποδομών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και η επέκταση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα.
- Η πρόταση και της χώρας για τη δημιουργία εντός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τους αγρότες, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
- Η διατήρηση χαμηλού κόστους παραγωγής μέσω των ήδη θεσπισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων και της, επίσης νομοθετημένης -με ειδικό μόνιμο μηχανισμό- επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και του φθηνού ρεύματος.
«Οι κρίσεις δεν λύνονται με συνθήματα, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις και διάλογο»
Η συμβολή του πρωτογενή τομέα
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή του πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας στην οικονομία και την ανάγκη στήριξής του. «Εσείς που με την παραγωγική και οικονομική σας δραστηριότητα όχι μόνο προσφέρετε στις τοπικές οικονομίες, αλλά συμβάλλετε καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας και, κυρίως, με την επαγγελματική σας δράση κρατάτε την ελληνική περιφέρεια ζωντανή».
Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, τόνισε: «Δεν υπηρετούμε την πολιτική για να είμαστε ευχάριστοι, αλλά χρήσιμοι για τον λαό και τα συμφέροντά του. Οι συνέπειες των γεωστρατηγικών, ενεργειακών και κλιματικών κρίσεων δεν αντιμετωπίζονται με διαγκωνισμό υποσχέσεων, αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις και συνεργασία. Ο διάλογος φέρνει λύσεις και καλώ τους Έλληνες αγρότες να συμμετάσχουν με ουσιαστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις».
Ο κ. Τσιάρας στάθηκε επίσης στη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την εθνική ανάπτυξη, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ελλάδα χωρίς ισχυρή ελληνική περιφέρεια. Και δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ελληνική περιφέρεια, χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα. Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής δεν είναι μόνο οικονομική ή κοινωνική προτεραιότητα, αλλά πρωτίστως εθνική υπόθεση».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικαλούμενος τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), επισήμανε ότι η Ζωική Παραγωγή συμμετείχε στη Συνολική Αγροτική Παραγωγή με ποσοστό 20,3% το 2022 και 23,6% το 2023. «Παρότι η παραγωγή παρουσίασε κάμψη τα τελευταία χρόνια, η εξαγωγική διείσδυση των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης ενισχύθηκε, αγγίζοντας το 17% το 2023. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των γαλακτοκομικών προϊόντων, με τις εξαγωγές τους να ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ το 2023», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Κώστας Τσιάρας: «Οι κρίσεις δεν λύνονται με συνθήματα»
Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Τσιάρας, έστειλε μήνυμα ενότητας και διαλόγου προς το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα μέσα από στοχευμένες πολιτικές. «Οι κρίσεις δεν λύνονται με συνθήματα, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις και διάλογο. Οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς, είναι η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, και η στήριξή τους είναι προτεραιότητα για εμάς», είπε.
Παράλληλα, σχολιάζοντας όσους επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τις αγωνίες των αγροτών επισήμανε: «Τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση. Όσοι στο παρελθόν το επιχείρησαν, όχι μόνο δεν αποκόμισαν οφέλη, αλλά αντίθετα βυθίστηκαν στην ανυποληψία».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση