
Τη νέα εποχή της οικονομίας και την επίδρασή που έχει η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει ο Ανίς Ραμάν, επικεφαλής οικονομικών ευκαιριών του LinkedIn, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η οικονομία της γνώσης είναι σε αποδρομή».
Το AI φέρνει ανατροπές στην παγκόσμια αγορά εργασίας και εισάγει τη νέα εποχή, αυτήν της «οικονομίας της καινοτομίας», όπου οι ανθρώπινες δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η περιέργεια, το θάρρος, η συμπόνια και η επικοινωνία θα είναι καθοριστικές, προσθέτει ο Ραμάν στο CNBC.
Τι νέο εισάγει η τεχνητή νοημοσύνη
Αν και η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης χρονολογείται από τα μέσα του 20ού αιώνα, η τεχνολογία εκτινάχθηκε μετά την κυκλοφορία του γενετικού AI chatbot της OpenAI, ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022.
Η τεχνητή νοημοσύνη ναι μεν ανατρέπει τις παγκόσμιες βιομηχανίες και αγορές εργασίας, αλλά παράλληλα δύναται να θέσει σε κίνηση μια εντελώς νέα οικονομία, μας ωθεί σε μια νέα εποχή.
Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη «δεν είναι απλώς μια ακόμη εφεύρεση», επισημαίνει ο Ραμάν, «είναι ένα σημείο καμπής, αναγκάζοντάς μας να ξανασκεφτούμε όχι μόνο τι είναι η εργασία, αλλά και τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εργασία».
Η τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
«Για αιώνες, η εργασία αφορούσε τις σωματικές μας ικανότητες στις αγροτικές περιοχές και αργότερα στα εργοστάσια», λέει ο Ραμάν. «Μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες η εργασία αφορά τις διανοητικές μας ικανότητες», προσθέτει.
Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί μια νέα συζήτηση: Αν η αυτοματοποίηση αναλάβει περισσότερες σωματικές εργασίες και η τεχνητή νοημοσύνη αναλάβει περισσότερες διανοητικές εργασίες, οι άνθρωποι θα ορίζονται από τις κοινωνικές τους ικανότητες, σημειώνει το στέλεχος του LinkedIn.
Σε αυτή τη νέα εποχή, «η ανθρώπινη καινοτομία και οι μοναδικές ανθρώπινες ικανότητες, όπως η κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη θα είναι καθοριστικές», πρόσθεσε.
Εξηγώντας πιο αναλυτικά, δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η περιέργεια, το θάρρος, η συμπόνια και η επικοινωνία — ή «οι 5 C’s» — είναι αυτές που στηρίζουν την καινοτομία, επιτρέποντάς μας να βρούμε νέες ιδέες που αμφισβητούν την κατεστημένη κατάσταση, να συνεργαστούμε και τελικά να δημιουργήσουμε μαζί.

Οι «χαμένοι Αϊνστάιν»
Αναλύοντας αυτή την συλλογιστική, εξηγεί πως τα συστήματα εργασίας παραδοσιακά ευνοούσαν την καταγωγή αντί για το δυναμικό με την έννοια πως ελάχιστοι άνθρωποι στην ιστορία είχαν τα σωστά «πιστοποιητικά» και τις σωστές διασυνδέσεις ώστε για να αποκτήσουν την πρόσβαση στο κεφάλαιο που χρειαζόντουσαν για να μετατρέψουν τις ιδέες σε εφευρέσεις.
Ένα ερευνητικό άρθρο του οικονομολόγου Ράι Τσέτι μαζί με άλλους ερευνητές, επινόησε τον όρο «χαμένοι Αϊνστάιν» για να περιγράψει πιθανούς καινοτόμους που περιορίζονται από το κοινωνικοοικονομικό τους στάτους.
Η τεχνητή νοημοσύνη επίσης έχει την ικανότητα εκδημοκρατισμού της καινοτομίας με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί
Μελέτη στις ΗΠΑ, σύγκρινε τα φορολογικά και τα εκπαιδευτικά στοιχεία περισσότερο του ενός εκατ. κατόχων πατέντας. Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά γονιών στην κορυφή του 1% της κατανομής εισοδήματος είχαν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν εφευρέτες από τα παιδιά γονιών με εισόδημα κάτω από τον μέσο όρο.
«Εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή είναι στο να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν σπουδαίες ιδέες και εφευρέσεις να τις φέρουν επιτέλους στη ζωή», δήλωσε ο Ραμάν.
Η τεχνολογία δεν μπορεί μόνο να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση ρουτινιάρικων εργασιών, αλλά μπορεί επίσης να γίνει «ο ηχητικός σας φορέας, ο συνεταίρος σας, ο προγραμματιστής σας» και πολλά άλλα λέει ο Ραμάν.
Για παράδειγμα συνεχίζει, «σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν ένας επιχειρηματίας στη Βραζιλία μπορεί να δημιουργήσει μια πατέντα για μια τεχνολογική λύση για το κλίμα χωρίς να χρειάζεται μια πλήρη ομάδα μηχανικών ή όταν ένας δάσκαλος στην αγροτική Ινδία μπορεί να δημιουργήσει και να αναπτύξει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα χωρίς να χρειάζεται να γράψει κώδικα».
Ανατρέψτε τον εαυτό σας ή θα ανατραπείτε
Η τεχνητή νοημοσύνη σίγουρα επιφέρει μια σειρά αλλαγές στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα τα παραδοσιακά στοιχεία σε ένα βιογραφικό όπως η καταγωγή, η εκπαίδευση, η εργασιακή εμπειρία δεν θα παίζουν πια τόσο ρόλο. Αντίθετα, οι δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ σε αυτή τη νέα εποχή εργασίας, διαπιστώνει ο Ραμάν.
Οι τεχνικές ικανότητες και γνώσεις έχουν παραδοσιακά κατηγοριοποιηθεί ως «σκληρές δεξιότητες», ενώ οι κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες χαρακτηρίζονταν ως «ήπιες δεξιότητες». Τώρα καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναπαράγει πολλές από τις διανοητικές πλευρές της εργασίας, οι ανθρώπινες δεξιότητές μας γίνονται οι νέες «σκληρές δεξιότητες».
Νικητής η προσαρμογή
Επομένως, οι νικητές της νέας αυτής εποχής εργασίας θα είναι αυτοί που θα προσαρμοστούν και θα μάθουν να προσαρμόζονται — ή, με άλλα λόγια, «ανατρέψτε τον εαυτό σας ή θα ανατραπείτε», δήλωσε ο Ραμάν.
Σύμφωνα με δεδομένα του LinkedIn από 1.991 υψηλόβαθμα στελέχη σε εννέα χώρες, σχεδόν το 90% των στελεχών του C-suite λένε ότι η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι κορυφαία προτεραιότητα για το 2025. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αυτό το ποσοστό φτάνει το 94%.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και να ενισχύσουμε τις ανθρώπινες δεξιότητες που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει, δήλωσε Ραμάν.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες