
Για το 2025 η Αθήνα είχε θέσει έναν διπλό στόχο: αφενός να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα και από την «αυστηρή» Moody’s στις αρχές του έτους, και αφετέρου να ανέβει σε υψηλότερες βαθμίδες από τους άλλους οίκους. Με το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι το 2025 θα είναι ένα έτος σημαντικών και αρκετών αναβαθμίσεων.
Από το βράδυ της Παρασκευής, πέτυχε και τους δύο στόχους κάνοντας επί της ουσίας το «2 στα 2»…
Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι δεν υπήρχε καλύτερη συγκυρία για τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη να παραδώσει το μεσημέρι τη σκυτάλη του χαρτοφυλακίου του στον Κυριάκο Πιερρακάκη και ο ίδιος να αναβαθμιστεί στο Μαξίμου.
«Χαίρομαι που η τελευταία μου δήλωση ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφορά την απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από την Moody’s, έναν από τους σημαντικότερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης διεθνώς», είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση αυτή σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για την ελληνική οικονομία και πιστοποιεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που έγινε τα τελευταία 5,5 χρόνια η οποία «δεν ήταν εύκολη, εν μέσω διεθνών κρίσεων και γεωπολιτικής αστάθειας. Και προφανώς αποτελεί επιτυχία όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλων των Ελλήνων».
Η αναβάθμιση
H Moody’s, που ο οικονομολόγος και αρθρογράφος των «New York Times» Τόμας Φρίντμαν είχε χαρακτηρίσει ως μια από τις δυο υπερδυνάμεις, η άλλη είναι οι ΗΠΑ., ήταν ο τελευταίος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που δεν είχε ακόμα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα.
Ειδικότερα, η Moody’s Ratings αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε Baa3 από Ba1. Η προοπτική έχει αλλάξει σε σταθερή από θετική.
Τα οφέλη
Η Scope Ratings και η Morningstar DBRS αναβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας, επικαλούμενες αμφότερες μια καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική απόδοση , ισχυρές μειώσεις του χρέους και ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Η Fitch Ratings και ο S&P βαθμολογούν την Ελλάδα στο πρώτο σκαλοπάτι.
Οι αναβαθμίσεις αυτές έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με τους γείτονές της. Οι αποδόσεις του 10ετούς χρέους αναφοράς είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ιταλικές, από το 2023 όταν η χώρα μας ανέκτησε το επενδυτικό καθεστώς για πρώτη φορά.
Και είναι περίπου 80 μονάδες βάσης υψηλότερες (spread) από αυτές της Γερμανίας, στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Η εικόνα στα ομόλογα
Απτή όμως απόδειξη της προόδου της ελληνικής οικονομίας αποτελεί και η εντυπωσιακή ανταπόκριση των επενδυτών στις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προχώρησε αυτή την εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ.
Όπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του, ο κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα ζήτησε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ και, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, συγκέντρωσε προσφορές άνω των 56,5 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί για οποιαδήποτε κοινοπρακτική έκδοση από τη χώρα μας.
«Είναι επίσης σημαντικό ότι με τις χθεσινές εκδόσεις και εκείνες που προηγήθηκαν από την αρχή του χρόνου, καλύφθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2025. Και διαμορφώνεται δίχτυ ασφαλείας για όποιες πιθανές αναταράξεις μπορεί να προκύψουν στις διεθνείς αγορές τους επόμενους μήνες. Μπράβο στον ΟΔΔΗΧ, μπράβο σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης εθνικής επιτυχίας», κατέληξε ο υπουργός.
Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους
Η δεύτερη αξιολόγηση του Moody’s φέτος θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου.
Στις 18 Απριλίου είναι η σειρά της Standard & Poor’s να ανακοινώσει τη δική της αξιολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε αξιολόγηση έχει την αξία της, δεδομένου ότι το σκεπτικό πίσω από αυτές αποτελεί έναν καλό οδηγό για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Γι’ αυτό και το χρονοδιάγραμμα θα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση και τις αγορές:
- 14 Μαρτίου η Moody’s (Ba1 με θετικό outlook)
- 18 Απριλίου η S&P (BBB- με θετικό outlook)
- 16 Μαΐου η Fitch Ratings (BBB- με σταθερό outlook)
- 30 Μαΐου η Scope Ratings (ΒΒΒ με σταθερό outlook)
- 5 Σεπτεμβρίου η DBRS
- στις 19 Σεπτεμβρίου η Moody’s
- 17 Οκτωβρίου η S&P
- 7 Νοεμβρίου η Scope Ratings
- 14 Νοεμβρίου η Fitch Ratings
Οι προκλήσεις και ο άγνωστος Χ
Αν και το κλίμα παραμένει θετικό, η διεθνής αβεβαιότητα και η αλλαγή των όρων της παγκόσμιας οικονομίας δεν αφαιρεί σε καμία περίπτωση ένα αρνητικό σενάριο από το 2025.
Άγνωστος Χ παραμένει το πώς θα επηρεάσει τους «χρησμούς» των οίκων ο εμπορικός πόλεμος που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ αλλά και οι χειρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία.
Το αρνητικό σενάριο θα επέλθει σε περίπτωση δημοσιονομικών ανισορροπιών και προβλημάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης αρνητική θα είναι η αξιολόγηση εάν γεωπολιτικά και εξωτερικά σοκ επηρεάσουν την οικονομία περισσότερο από το αναμενόμενο.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας