Αξιωματούχοι των ΗΠΑ οριστικοποίησαν υψηλούς δασμούς στα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάνελ που εισάγονται από τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

To ζήτημα αυτό απασχολεί την αμερικανική κυβέρνηση από πέρυσι, όταν Αμερικανοί κατασκευαστές κατηγόρησαν κινεζικές εταιρείες ότι κατακλύζουν την αγορά με φθηνά προϊόντα.

Η υπόθεση υποβλήθηκε πέρυσι από την κορεατική Hanwha Qcells, την εταιρεία First Solar Inc με έδρα την Αριζόνα και αρκετούς μικρότερους παραγωγούς, οι οποίοι επιδιώκουν να προστατεύσουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική βιομηχανία των ηλιακών πάνελ.

ΗΠΑ: Προσπαθούν να προστατέψουν την αμερικανική βιομηχανία ηλιακών πάνελ

Η ομάδα των προσφευγόντων, η American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee, κατηγόρησε μεγάλους Κινέζους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ με εργοστάσια στη Μαλαισία, την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ ότι εξάγουν πάνελ σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής και ότι λαμβάνουν αθέμιτες επιδοτήσεις που καθιστούν τα αμερικανικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά.

Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα ποικίλουν σημαντικά, ανάλογα με την εταιρεία και τη χώρα, αλλά είναι γενικά υψηλότεροι από τους προσωρινούς δασμούς που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου έτους.

Αν εφαρμοστούν πράγματι, θα προστεθούν στους δασμούς βάσης 10% που επιβλήθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την 2η Απριλίου στα περισσότερα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Οι συνδυασμένοι δασμοί για ντάμπινγκ και αντισταθμιστικοί δασμοί στα προϊόντα της Jinko Solar από τη Μαλαισία ήταν από τους χαμηλότερους, στο 41,56%.

Τα προϊόντα της ανταγωνίστριας Trina Solar από τις εγκαταστάσεις της στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζουν δασμούς ύψους 375,19%. Ούτε η Jinko ούτε η Trina ήταν άμεσα διαθέσιμες για σχόλια.

Τα προϊόντα από την Καμπότζη θα αντιμετωπίσουν δασμούς άνω του 3.500%, καθώς οι παραγωγοί της επέλεξαν να μην συνεργαστούν με την έρευνα των ΗΠΑ.

Οι εμπορικές πρακτικές των Κινέζων πλήττουν το εμπόριο των ΗΠΑ

Ο Τιμ Μπράϊμπιλ, δικηγόρος της ομάδας των Αμερικανών κατασκευαστών, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αντιμετωπίσουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των κινεζικών εταιρειών στις τέσσερις αυτές χώρες, που έχουν πλήξει τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ για πολύ καιρό».

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αντιμετωπίσουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των κινεζικών εταιρειών

Η απειλή δασμών σε χώρες που πέρυσι προμήθευσαν τις ΗΠΑ με προϊόντα ηλιακής ενέργειας αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καλύπτοντας τη συντριπτική πλειονότητα της εγχώριας προσφοράς, έχει προκαλέσει ριζικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο ηλιακής ενέργειας. Οι εισαγωγές από τις τέσσερις στοχευόμενες χώρες φέτος είναι ένα κλάσμα σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, ενώ οι αποστολές πάνελ από χώρες όπως το Λάος και η Ινδονησία αυξάνονται.

Οι επικριτές της πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού συνδέσμου Solar Energy Industries Association (SEIA), δήλωσαν ότι οι δασμοί θα βλάψουν τους Αμερικανούς παραγωγούς ηλιακής ενέργειας, επειδή θα αυξήσουν τις τιμές στα εισαγόμενα κύτταρα που συναρμολογούνται σε πάνελ από αμερικανικά εργοστάσια. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν αυξηθεί από τότε που δημιουργήθηκε μια νέα επιδότηση για την καθαρή ενέργεια το 2022.

Για να οριστικοποιηθούν οι δασμοί, η Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου (International Trade Commission) πρέπει να ψηφίσει τον Ιούνιο σχετικά με το εάν η βιομηχανία υπέστη ουσιαστική ζημία από τις εισαγωγές με ντάμπινγκ και επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή