«Οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός με τρίτες χώρες απαιτούν περαιτέρω ενίσχυση της ΚΑΠ και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων αγροτών». Αυτό επισημαίνει με δήλωσή του για την ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο πυλώνων της ΚΑΠ, ο π. υπουργός – βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.
Αναφέρει μάλιστα, ότι μια ενδεχόμενη συγχώνευση της γεωργικής χρηματοδότησης της ΕΕ «θα κατακερματίσει την ενιαία αγορά διαβρώνοντας τα θεμέλια της κοινής γεωργικής πολιτικής και θα θέσει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών και στην επισιτιστική ασφάλεια».
«Ενδεχόμενη συγχώνευση της γεωργικής χρηματοδότησης της ΕΕ θα κατακερματίσει την ενιαία αγορά διαβρώνοντας τα θεμέλια της κοινής γεωργικής πολιτικής και θα θέσει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών και στην επισιτιστική ασφάλεια»
Ο κ. Αυγενάκης, επαναλαμβάνει τη θέση που υποστήριξε όταν ήταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες της ΕΕ με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την αποτελεσματική διαχείριση της κλιματικής κρίσης. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από κάθε κράτος μέλος, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, καθώς και την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων».
Οι δύο οικονομικοί πυλώνες της ΚΑΠ
Αναλυτικά η δήλωση π. Υπουργού – Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη για την ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο πυλώνων της ΚΑΠ έχει ως εξής:
«Οι συζητήσεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για πιθανή ανακατανομή της χρηματοδότησης της ΕΕ σε ένα ενιαίο ταμείο ουσιαστικά οδηγούν στην κατάργηση του ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) και του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης), των δύο οικονομικών πυλώνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Ενδεχόμενη συγχώνευση της γεωργικής χρηματοδότησης της ΕΕ θα κατακερματίσει την ενιαία αγορά διαβρώνοντας τα θεμέλια της κοινής γεωργικής πολιτικής και θα θέσει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών και στην επισιτιστική ασφάλεια.
Οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός με τρίτες χώρες απαιτούν περαιτέρω ενίσχυση της ΚΑΠ και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων αγροτών.
Παραμένω υποστηρικτής της θέσης που ανέπτυξα την περίοδο που υπηρέτησα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μια θέση που υποστήριξα με σθένος και έπεισα να ενστερνιστούν και να υποστηρίξουν και οι Ομόλογοι μου τόσο στο πλαίσιο του EU Med 9 (οι 9 Μεσογειακές χώρες της ΕΕ), όσο και στο πλαίσιο των κυβερνήσεων κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες της ΕΕ με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την αποτελεσματική διαχείριση της κλιματικής κρίσης. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από κάθε κράτος μέλος, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, καθώς και την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων».