Ποια ισότητα των φύλων…;

Οι γυναίκες σε μια σκληρή αγορά εργασίας και ταραχώδη οικονομία αναζητούν δουλειά μάταια

Ποια ισότητα των φύλων…;

Παρά την αύξηση των θέσεων εργασίας και της σταδιακής μείωσης της ανεργίας, οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας παραμένουν μεγάλες.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 9%, έναντι 10,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Όμως, με την ανισότητα να βασιλεύει και στις δουλειές, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν πως στη χώρα μας η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με των ανδρών. Αρχής γενομένης από την άνιση μισθολογική αντιμετώπιση, η άνιση μεταχείριση εις βάρος των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη στο εργασιακό περιβάλλον.

Είσαι γυναίκα; Ξεκινάς με χαμηλότερες αποδοχές.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 11,7% από 14,3% τον Μάρτιο πέρυσι και στους άνδρες σε 6,9% από 8,1%. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση στην εργασία, στην εξέλιξη και στις αμοιβές.

Παρά τις κάποιες βελτιώσεις στην Ευρώπη, μεγαλώνει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά τους μισθούς, τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, την απασχόληση και τις ιεραρχικές θέσεις στον εργασιακό χώρο.

Η ανισότητα των φύλων στους μισθούς συζητείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Γιατί όμως είναι τόσο επίμονο το χάσμα αποδοχών;

Η διαφορά στους μισθούς οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες συχνά εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις και είναι πιο πιθανό να εργάζονται μερική απασχόληση λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.

Έτσι, τα πράγματα γίνονται δύσκολα αν είσαι γυναίκα στον χώρο εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Όμως αν είσαι και μητέρα γίνονται σχεδόν… ασφυκτικά.

Ένας από τους παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας -σύμφωνα και με την έκθεση Πισσαρίδη- είναι η έλλειψη οργανωμένων υπηρεσιών και παροχών αναφορικά με τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.

Αυτό αποτυπώνεται στα επιμέρους ποσοστά απασχόλησης των γυναικών ανά αριθμό παιδιών που κυμαίνονται από 68,3% στις γυναίκες χωρίς παιδιά, έως 56,1% σε αυτές που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Όχι, μόνο δεν υπάρχει καμία βοήθεια ή στήριξη για τους γονείς στην Ελλάδα, αλλά ούτε αρκετές θέσεις σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το αποτέλεσμα; Ανεργία, μισθολογικό χάσμα και ανυπέρβλητα εμπόδια για τις εργαζόμενες μητέρες.

OT Originals

Περισσότερα από Opinion

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο