Η καναδική εταιρεία που ειδικεύεται στην εξόρυξη βαθέων υδάτων The Metals Company (TMC) ζήτησε την Τρίτη από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) άδεια για την άντληση κρίσιμων ορυκτών από τον πυθμένα του ωκεανού, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας του Λευκού Οίκου.
Η κίνηση της εταιρείας έρχεται μετά από το εκτελεστικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, που έδινε εντολή στις ΗΠΑ να συλλέγουν και να επεξεργάζονται ορυκτά από τον πυθμένα της θάλασσας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών, των προηγμένων αμυντικών ενεργειακών συστημάτων και της κατασκευής.
Η TMC βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο εδώ και αρκετούς μήνες σχετικά με το σχέδιό της, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal (WSJ).
Πώς βοηθάει το εκτελεστικό διάταγμα και ένας παλιότερος νόμος την TMC
Η εταιρεία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ, καθώς και έναν νόμο των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1980 – τον Νόμο περί Σκληρών Ορυκτών Πόρων Βαθέως Θαλάσσιου Βυθού – για να επιταχύνει το έργο εξόρυξης στον ωκεανό.
Σε δήλωσή της μετά το εκτελεστικό διάταγμα, η NOAA περιέγραψε την πρωτοβουλία ως «τον επόμενο πυρετό του χρυσού». Ο οργανισμός δήλωσε ότι «έχει δεσμευτεί για την ταχεία αναθεώρηση των αιτήσεων για άδειες εξερεύνησης και άδειες εμπορικής ανάκτησης» και θα συνεργαστεί με τα περιφερειακά συμβούλια διαχείρισης αλιείας, στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν παγκοσμίως της εξόρυξης ορυκτών βαθέων υδάτων και η NOAA είναι η αιχμή του δόρατος», δήλωσε στην WSJ ο Έρικ Νομπλ, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εμπορίου της NOAA για τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα.
Η εντολή του Τραμπ φέρνει τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με τη Διεθνή Αρχή Θαλάσσιου Βυθού (ISA), τον φορέα των Ηνωμένων Εθνών που επιβλέπει τους κανόνες, που διέπουν τον ωκεάνιο πυθμένα σε διεθνή ύδατα.
Με έδρα το Kingston της Τζαμάικα, η ISA εργάζεται την τελευταία δεκαετία πάνω σε έναν κώδικα που σχετίζεται με την εξόρυξη του βυθού.

Η εξόρυξη βαθέων υδάτων πατάει γκάζι
Ο διευθύνων σύμβουλος της TMC, Τζέραρντ Μπάρον, κατέθεσε για την εξόρυξη βαθέων υδάτων, ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Φυσικών Πόρων της Βουλής. Ο Μπάρον δήλωσε ότι ο χρόνος που χρειάστηκε για να συμφωνήσει η ISA με τους κανόνες αποτελεί μέρος «μιας σκόπιμης στρατηγικής από ακτιβιστές, χώρες χερσαίας εξόρυξης και κυβερνήσεις συνασπισμού με πρασίνους να καθυστερήσουν με κάθε δυνατό μέσο».
«Αυτή η βιομηχανία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής όπου η Αμερική μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο», δήλωσε ο Μπάρον στους νομοθέτες.
Η Λετίσια Καρβάλιο, γενική γραμματέας της ISA, είχε εκφράσει προηγουμένως «βαθιά ανησυχία» για τα σχέδια της TMC.
Η ISA αναφέρει στον ιστότοπό της ότι «η παράκαμψη της ρυθμιστικής αρχής της ISA όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαβρώνει την εμπιστοσύνη, επιδεινώνει την παγκόσμια ανισότητα και φιμώνει τις φωνές των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών».
Οι περιβαλλοντικές ομάδες αμφισβητούν την κίνηση της TMC. «Δεδομένου ότι έχουμε καλύτερους χάρτες του Άρη από τον πυθμένα της βαθιάς θάλασσας, θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε για αυτή την τρελή βιασύνη να επιτραπεί σε μια ξένη εταιρεία να εκμεταλλευτεί ένα περιβάλλον για το οποίο γνωρίζουμε λίγα», δήλωσε η Κέιτι Μάθιους, επικεφαλής επιστήμονας και ανώτερη αντιπρόεδρος της Oceana. «Αυτοί οι κανόνες δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί, τα οικονομικά είναι αμφίβολα και η γεωπολιτική αυτής της μονομερούς κίνησης είναι δύσκολη».
«Θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε γι’ αυτή την τρελή βιασύνη να επιτραπεί σε μια ξένη εταιρεία να εκμεταλλευτεί ένα περιβάλλον για το οποίο γνωρίζουμε λίγα»
Η θυγατρική της TMC στις ΗΠΑ υπέβαλε δύο άδειες εξερεύνησης και μία άδεια εμπορικής αξιοποίησης στην NOAA. Η TMC δήλωσε ότι οι περιοχές που θέλει να εξερευνήσει περιέχουν νικέλιο, νικελίου, χαλκό, κοβάλτίο και μαγγάνίο. Αυτού του είδους τα ορυκτά έχουν πολλές εφαρμογές, από smartphones έως ιατρικές συσκευές.
Η NOAA, η οποία έχει αντιμετωπίσει ένα κύμα περικοπών προσωπικού υπό την κυβέρνηση Τραμπ, εξακολουθεί να αναμένει την επιβεβαίωση του υποψηφίου του Τραμπ για την ηγεσία του οργανισμού, Νιλ Τζέικομπς.