Το Παρίσι και τη Βαρσοβία θα επισκεφτεί την Τετάρτη ο Φρίντριχ Μερτς, πραγματοποιώντς τα πρώτα ταξίδια του ως γερμανός καγκελάριος, μετά από μια επεισοδιακή εκλογή.
Ο 69χρονος συντηρητικός, ο οποίος ηγείται του νέου κυβερνώντος συνασπισμού του CDU/CSU και των Σοσιαλδημοκρατών, απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων στη Bundestag, λαμβάνοντας 316 ψήφους, λιγότερες από τις 328 έδρες που έχει ο συνασπισμός του, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και, μπορεί ο Μερτς να κατάφερε τελικά να εκλεγεί μετά από κάποιες ώρες, ωστόσο τα γεγονότα σηματοδοτούν μια εύθραυστη πλειοψηφία 12 εδρών στην Κάτω Βουλή στο Βερολίνο και αμφιβολίες για την εξουσία του.
Με τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας να αναμένουν από την κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να ενισχύσει τον παγκόσμιο ηγετικό της ρόλο εν μέσω πολλαπλών διεθνών κρίσεων, τα όσα συνέβησαν στη Bundestag της Τρίτης δεν ήταν ό, τι καλύτερο, επισημαίνει το Bloomberg.
Η ψηφοφορία αποτελεί το πιο ζωντανό δυνατό παράδειγμα της πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει ο Μερτς καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Ο 69χρονος καγκελάριος έχει αναλάβει την αποστολή να μεταρρυθμίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε μια εποχή πολιτικής και οικονομικής αναταραχής — και βασίζεται σε μια ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να το κάνει.
Οι συνομιλίες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δασμοί Τραμπ και το μεταναστευτικό θα συζητηθούν στις συναντήσεις του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.
Ο ίδιος ο Μερτς είπε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι στη συνέχεια θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τραμπ την Πέμπτη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τη στήριξη από μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Το AfD αμφισβητεί την απόφασης πρόσφατη απόφαση της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών που το κατέταξε επισήμως ως δεξιό εξτρεμιστικό κίνημα. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε την κίνηση της υπηρεσίας «μεταμφιεσμένη τυραννία».
«Αυτές είναι παράλογες απόψεις για τη γερμανική ομοσπονδιακή δημοκρατία», σχολίασε ο Μερτς στη συνέντευξη στο ZDF αργά την Τρίτη. «Είχα μέχρι τώρα την αίσθηση από την Αμερική ότι μπορούσαν πολύ ξεκάθαρα να διακρίνουν μεταξύ εξτρεμιστικών κομμάτων και κομμάτων του πολιτικού κέντρου», πρόσθεσε. «Θα ενθαρρύνω την αμερικανική κυβέρνηση να αφήσει τη γερμανική εσωτερική πολιτική ως εγχώρια και να απέχει από αυτές τις πολιτικές παρατηρήσεις».
Επίσης, ανέφερε ότι ενώ θα συμπέσει με τον Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου, θα μπορούσε να συναντηθεί μαζί του πριν από αυτό. Είπε ότι σχεδιάζει να διατυπώσει με σαφήνεια τις γερμανικές και ευρωπαϊκές πολιτικές στον ηγέτη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου.
«Είμαστε ενωμένοι, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, και αυτό θα είναι το μήνυμά μου προς την αμερικανική κυβέρνηση», είπε ο Μερτς.
Την Παρασκευή, ο Μερτς αναμένεται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.