Κίνα: 100 εκατ. μέλη μετρά πλέον το Κομμουνιστικό Κόμμα – Γιατί μπαίνουν οι νέοι

Πολλές δυτικές χώρες φοβούνται «εκστρατείες επιρροής» από την Κίνα, αλλά δεν μπαίνουν όλοι στο κόμμα λόγω ιδεολογίας

Κίνα: 100 εκατ. μέλη μετρά πλέον το Κομμουνιστικό Κόμμα – Γιατί μπαίνουν οι νέοι

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια μέλη το 2024, σε μια περίοδο που εκατομμύρια Κινέζοι αναζητούν σταθερή εργασία στον κρατικό τομέα, εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, η συμμετοχή στο κόμμα αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι αιτήσεις εγγραφής έφτασαν τα 21,4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η αύξηση αυτή αντανακλά μια ευρύτερη τάση στην Κίνα, όπου η ένταξη στο κόμμα θεωρείται όλο και περισσότερο ως μέσο εξασφάλισης μιας σταθερής και εγγυημένης απασχόλησης, κυρίως στον δημόσιο τομέα ή σε κρατικές επιχειρήσεις. Για πολλούς Κινέζους, η ένταξη στο κόμμα δεν σχετίζεται απαραίτητα με ιδεολογική ταύτιση ή πίστη στον ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αλλά αποτελεί πρακτική επιλογή για την επαγγελματική τους πορεία, σημειώνει η Wall Street Journal.

Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η κρίση στον κατασκευαστικό τομέα, η χαμηλή καταναλωτική δαπάνη και η υψηλή ανεργία των νέων. Ο ιδιωτικός τομέας δεν δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας για τα εκατομμύρια αποφοίτων, γεγονός που οδηγεί όλο και περισσότερους νέους να στρέφονται προς τον δημόσιο τομέα.

Στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες ανταλλάσσουν συμβουλές για τη διαδικασία ένταξης στο κόμμα, η οποία περιλαμβάνει δοκίμια, συνεντεύξεις και συμμετοχή σε κομματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου δοκιμασίας.

Το κόμμα ως ευκαιρία ανέλιξης

Σχεδόν 2,59 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν στις εθνικές εξετάσεις δημόσιας διοίκησης της Κίνας τον Δεκέμβριο, μια αύξηση περίπου 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, για να διεκδικήσουν περίπου 39.700 θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν φέτος. Επιπλέον, 5,3 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή σε περιφερειακές εξετάσεις σε 23 επαρχίες, διεκδικώντας περίπου 166.000 διαθέσιμες θέσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της κινεζικής πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας Zhaopin, οι πτυχιούχοι δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στη σταθερότητα της εργασίας κατά τη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων. Το 2024, περίπου το 51% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι «η σταθερότητα είναι το πιο σημαντικό» κατά την αξιολόγηση ευκαιριών απασχόλησης, έναντι περίπου 30% που ανέφεραν τον ίδιο παράγοντα στην έρευνα του 2021.

Η ελκυστικότητα ενός σταθερού κρατικού μισθού έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες του Σι Τζινπίνγκ να αυστηροποιήσει τους κανόνες συμπεριφοράς του κόμματος και να περιορίσει τα προνόμια, σημειώνει η WSJ. Τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 20% περισσότερα μηνιαίως από τα μη μέλη, κυρίως λόγω της καλύτερης πρόσβασης σε κυβερνητικές θέσεις, υψηλότερες ιεραρχικές βαθμίδες και ισχυρότερες κοινωνικές διασυνδέσεις.

«Δραστηριότητες επιρροής»

Αν και η συμμετοχή στο κόμμα προσφέρει προνόμια εντός της χώρας, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο εξωτερικό, καθώς ορισμένες δυτικές χώρες λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν «δραστηριότητες επιρροής» του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε τον Μάιο ότι οι ΗΠΑ θα «ανακαλούν επιθετικά βίζες για Κινέζους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συνδέσεις με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ή που σπουδάζουν σε κρίσιμους τομείς».

Από την ίδρυσή του πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει εξελιχθεί σε έναν εκτεταμένο γραφειοκρατικό μηχανισμό, που αριθμεί περίπου 100,27 εκατομμύρια μέλη. Τα μέλη του στελεχώνουν κυβερνητικούς οργανισμούς από το Πεκίνο έως το μικρότερο χωριό, διαχειρίζονται κρατικές επιχειρήσεις και επιβλέπουν τομείς όπως πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες, εμπορικά επιμελητήρια και συνδικάτα.

Καθώς η Κίνα υιοθέτησε πολιτικές πιο φιλικές προς την αγορά για την οικονομική της ανάπτυξη, το κόμμα μείωσε την έμφαση στη μαρξιστική ιδεολογία και, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επέτρεψε σε ιδιώτες επιχειρηματίες να ενταχθούν. Πολλοί Κινέζοι άρχισαν να βλέπουν τη συμμετοχή στο κόμμα περισσότερο ως μέσο επαγγελματικής ανέλιξης και αξιοποίησης της εξουσίας, παρά ως πολιτική δέσμευση.

Ο Σι Τζινπίνγκ επιδίωξε να αντιστρέψει αυτή την τάση όταν ανέλαβε την εξουσία το 2012, με στόχο να αναζωογονήσει το επαναστατικό πνεύμα του κόμματος και να το επαναφέρει ως θετική δύναμη στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Οι αρχές του κόμματος έχουν επικρίνει αυτό που αποκαλούν στρεβλή νοοτροπία αναζήτησης συμμετοχής για προσωπικό όφελος και έχουν καλέσει σε προσπάθειες διόρθωσης των κινήτρων ένταξης.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο