ΣτΕ: Κερδίζει το «στοίχημα» της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης

Αισθητή μείωση στον χρόνο έκδοσης αποφάσεων – Η απόδοση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε αριθμούς

ΣτΕ: Κερδίζει το «στοίχημα» της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης

Με θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά το «στοίχημα» της απονομής δικαιοσύνης σε εύλογο χρόνο κλείνει η δικαστική χρονιά για το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι ανώτατοι δικαστές χερίστηκαν μία σειρά από εμβληματικές υποθέσεις με κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο όπως ο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός), τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο νόμος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τις οποίες κατάφεραν να δικάσουν και να εκδώσουν τις αποφάσεις του σε σχηματισμό Ολομέλειας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που δεν ξεπέρασε το όριο των εκατό ημερών.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, όπως αποτυπώνεται, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας υπό την προεδρία του Μιχάλη Πικραμένου γυρίζει σταθερά σελίδα σε ό,τι αφορά το ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης.

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένο «το  χρονικό διάστημα 1.1.2024 – 30.6.2025 στην προσπάθειά του ΣτΕ  για ποιοτική απονομή δικαιοσύνης εντός ευλόγου χρόνου» και εκτιμάται πως ανάλογη θα είναι η πορεία από το Σεπτέμβριο, μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΣτΕ, που υπογράφει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανώτατου Δικαστηρίου, πάρεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σεκέρογλου, αναφέρεται:

Η απόδοση του ΣτΕ σε αριθμούς

Το χρονικό διάστημα 1.1.2024 – 30.6.2025 υπήρξε ιδιαιτέρως επιτυχημένο για το Συμβούλιο της Επικρατείας στην προσπάθειά του για ποιοτική απονομή δικαιοσύνης εντός ευλόγου χρόνου.

Οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι του Δικαστηρίου ενέτειναν τις προσπάθειές τους και σε συνδυασμό με τις νέες δικονομικές ρυθμίσεις του ν. 5119/2014 και τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν (στοχοθεσία σε τμήματα και δικαστές, μείωση έκτασης δικογράφων και αποφάσεων, ορθολογική χρήση του χρόνου στο ακροατήριο κ.λπ.), υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα στην ποσοτική απόδοση του δικαστηρίου και στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την περαίωση των υποθέσεων.

Ειδικότερα, η εκκρεμότητα του Δικαστηρίου από τις 11.504 υποθέσεις στις 31.12.2023 έπεσε στις 10.534 υποθέσεις, στις 31.12.2024, δηλαδή υπήρξε μια μείωση της εκκρεμότητας της τάξης του 8,4 %.

Περαιτέρω, για το έτος 2024 ο μέσος χρόνος περαίωσης των υποθέσεων, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται κατά μέσο όρο για την περαίωση μιας υπόθεσης από την κατάθεσή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν 964 ημέρες (περίπου 2,7 χρόνια). Συνεπώς, ο χρόνος αυτός μειώθηκε κατά 268 ημέρες (περίπου 9 μήνες) σε σχέση με το 2023.

Επίσης, το 2024 αυξήθηκε σημαντικά από το 1,12 στο 1,26 ο ρυθμός περαίωσης υποθέσεων, δηλαδή η αναλογία μεταξύ περαιωθεισών και εισερχομένων υποθέσεων στο Δικαστήριο. Όπως είναι αυτονόητο, όταν η αναλογία αυτή ξεπερνάει το 1 (δηλαδή οι περαιωθείσες υποθέσεις είναι περισσότερες από τις εισερχόμενες), η εκκρεμότητα του Δικαστηρίου μειώνεται.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι χρόνοι του Δικαστηρίου στη διαχείριση των υποθέσεων ενώπιον της Ολομελείας, οι οποίες είναι, κατά τεκμήριο, οι πιο σημαντικές (π.χ. νέος οικοδομικός κανονισμός, νέα φορολογικά τεκμήρια, γάμος ομόφυλων ζευγαριών, παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων, χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας κ.λπ.).

Έτσι, κατά το δικαστικό έτος 2024 – 2025 (16.9.2024 – 30.6.2025), συζητήθηκαν στην Ολομέλεια 57 υποθέσεις, δημοσιεύθηκαν ήδη 24 και ο μέσος χρόνος που απαιτήθηκε από τη συζήτηση έως τη δημοσίευσή τους δεν ξεπέρασε τις 100 ημέρες.

Ταυτόχρονα, σε 25 υποθέσεις η Ολομέλεια χρησιμοποίησε τη δυνατότητα που της παρέχει το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989 και, εκτιμώντας τις περιστάσεις, έδωσε στη δημοσιότητα, δια του Προέδρου της, μετά το πέρας της διάσκεψης, σύντομη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της απόφασης που ελήφθη και την κατά προσέγγιση εκτιμώμενη ημερομηνία δημοσίευσης του κειμένου της. Ο μέσος χρόνος που απαιτήθηκε για τη δημοσίευση αυτών των ανακοινώσεων ήταν περίπου 40 ημέρες από τη συζήτηση των υποθέσεων, επιτυγχάνοντας έτσι την άμεση και έγκυρη ενημέρωση των διαδίκων και του κοινού και την αποφυγή διαρροών και ειδήσεων αμφίβολης αξιοπιστίας.

Το επόμενο δικαστικό έτος αναμένεται να είναι ακόμη πιο αποδοτικό: το Δικαστήριο επιστρέφει στη φυσική του έδρα στο ανακαινισμένο Αρσάκειο Μέγαρο, οι επίκουροι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν πλέον ενσωματωθεί και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ταχύτερη διαχείριση των υποθέσεων, αναμένεται η πρόσληψη 50 νέων δικαστικών υπαλλήλων με αυξημένα προσόντα για να βοηθήσουν τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας στην άσκηση των πρόσθετων (μη δικαιοδοτικών) καθηκόντων τους και, τέλος, εισάγεται ο θεσμός της άδειας για την άσκηση αιτήσεων αναιρέσεων από το Δημόσιο, έτσι ώστε οι υποθέσεις που τελικώς εκδικάζονται να συνάδουν με τον χαρακτήρα και την αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

OT Originals
Περισσότερα από Επικαιρότητα

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο