Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα επιβληθούν δασμοί 30% στα προϊόντα της ΕΕ από την 1η Αυγούστου, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία.
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σκληρύνει τη στάση του αναφορικά με τους δασμούς, οι Βρυξέλλες θέλουν να είναι έτοιμες στην περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι ασύμμετρη υπέρ των ΗΠΑ
Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών μελών επιθυμούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι έως τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει βιώσιμη πρόοδο μετά τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ φαίνεται να επιθυμούν έναν σχεδόν καθολικό δασμό σε προϊόντα της ΕΕ που θα υπερβαίνει το 10%, που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, μειώνει διαρκώς τα προϊόντα που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους υψηλούς δασμούς. Οι μόνες εξαιρέσεις που συζητούν οι Αμερικανοί, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι στην αεροπορία, σε ορισμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και γενόσημα φάρμακα, σε πολλά οινοπνευματώδη ποτά και σε ένα συγκεκριμένο σύνολο εξοπλισμού παραγωγής που χρειάζονται οι ΗΠΑ.
Η Κομισιόν, προς το παρόν, αρνείται να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με τις πηγές, που μίλησαν στο Bloomberg, oι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ένα πιθανό ανώτατο όριο για ορισμένους τομείς. Επίσης, στο τραπέζι έχουν τεθεί ποσοστώσεις για τον χάλυβα και το αλουμίνιο (στα οποία οι δασμοί υπερβαίνουν το 25%) και ένας τρόπος οριοθέτησης των αλυσίδων εφοδιασμού από πηγές προμήθειας μετάλλων. Και πρόσθεσαν, ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, θα χρειαστεί η έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά η θέση του παραμένει ασαφής.
Οι δασμοί και η επιστολή Τραμπ
Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα της επιστολής που απέστειλε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές του μήνα. Με αυτή ενημέρωνε ότι οι δασμοί που θα επιβληθούν στα προϊόντα της ΕΕ θα είναι 30% από την 1η Αυγούστου.
Και ενώ ήδη έχει επιβάλει δασμό 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, και 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Επίσης, έχει απειλήσει με νέους δασμούς τα φαρμακευτικά προϊόντα και τους ημιαγωγούς, ενώ ανακοίνωσε επιβάρυνση 50% στον χαλκό. Συνολικά, η ΕΕ εκτιμά ότι οι δασμοί των ΗΠΑ καλύπτουν ήδη προϊόντα αξίας 380 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή περίπου το 70% των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ.

REUTERS/Al Drago
Πριν από την επιστολή Τραμπ, η ΕΕ είχε ελπίδες ότι όδευε προς ένα αρχικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη συνέχιση λεπτομερών συζητήσεων με βάση έναν καθολικό συντελεστή 10% σε πολλές από τις εξαγωγές του μπλοκ.
Τι επιδιώκει η ΕΕ
Η ΕΕ προσπαθεί να πετύχει ευρύτερες εξαιρέσεις από αυτές που προσφέρουν οι ΗΠΑ, καθώς και να προστατεύσει το μπλοκ από μελλοντικούς τομεακούς δασμούς. Και παρά το γεγονός ότι είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι ασύμμετρη υπέρ των ΗΠΑ, η ΕΕ θα αξιολογήσει το συνολικό αποτέλεσμα, πριν αποφασίσει αν θα τη δεχθεί ή θα προχωρήσει σε αντίμετρα.
Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από τι θα αποδεχθούν τα κράτη-μέλη, οι θέσεις των οποίων ποικίλλουν. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν να αποδεχθούν υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές εάν εξασφαλιστούν αρκετές εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα αφορούσε επίσης τα μη δασμολογικά εμπόδια, τη συνεργασία σε θέματα οικονομικής ασφάλειας, τις διαβουλεύσεις για το ψηφιακό εμπόριο και τις στρατηγικές αγορές.
Γρήγορη απάντηση
Καθώς οι προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση μειώνονται και η κλεψύδρα αδειάζει έως την 1η Αυγούστου, η ΕΕ ετοιμάζει την αντίδρασή της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρχίζει να προετοιμάζει ένα σχέδιο για να κινηθεί γρήγορα εάν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία. Ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση για αντίποινα πιθανότατα θα χρειαστεί πολιτική έγκριση από τους ηγέτες του μπλοκ, επειδή αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά υψηλό.
Πιθανά αντίμετρα κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει ότι θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί, αν υπάρξουν αντίποινα στα εμπορικά του μέτρα.

REUTERS/Annabelle Gordon
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει ένα πακέτο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Προς το παρόν, η επιβολή τους έχει ανασταλεί εν αναμονή του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων. Αφορούν σόγια, άλλα γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Ένας δεύτερος κατάλογος με προϊόντα συνολικής αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης έτοιμος και αναμένεται να εγκριθεί σε απάντηση των αμοιβαίων δασμών του Ντόναλντ Τραμπ και των δασμών στα αυτοκίνητα. Αφορούν βιομηχανικά προϊόντα, από αεροσκάφη έως αυτοκίνητα, αλλά και το ουίσκι.
Επίσης, όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι σχεδιάζονται και μέτρα που θα πλήττουν τις υπηρεσίες, όπως οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι περιορισμοί στις δημόσιες συμβάσεις.
Εργαλείο κατά του εξαναγκασμού
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών της ΕΕ θέλει το μπλοκ να ενεργοποιήσει το πιο ισχυρό εμπορικό του εργαλείο, το λεγόμενο μέσο κατά του εξαναγκασμού (ACI). Αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή συμφωνία και οι δασμοί των ΗΠΑ επιβληθούν στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Το ACI θα έδινε στους αξιωματούχους ευρείες εξουσίες να εφαρμόσουν αντίποινα, όπως να επιβάλουν νέους φόρους στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ή να επιβάλουν στοχευμένους περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις στην ΕΕ.
Θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν περιορισμό της πρόσβασης αμερικανικών εταιρειών σε ορισμένα τμήματα της αγοράς της ΕΕ ή στην υποβολή προσφορών για δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη.
Το εργαλείο κατά του εξαναγκασμού σχεδιάστηκε κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και, εάν χρειαστεί, ως τρόπος αντιμετώπισης σκόπιμων καταναγκαστικών ενεργειών από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν εμπορικά μέτρα ως μέσο άσκησης πίεσης στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές του μπλοκ των 27 κρατών μελών ή μεμονωμένων κρατών μελών.
Η Κομισιόν μπορεί να προτείνει τη χρήση της ACI, αλλά εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν εάν υπάρχει περίπτωση εξαναγκασμού και εάν πρέπει να εφαρμοστεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η ΕΕ θα επιδιώξει να συμβουλευτεί το μέρος (εν προκειμένω τις ΗΠΑ) που ασκεί τον εξαναγκασμό για να βρει μια λύση.
Πηγή: in.gr