H JP Morgan ανακοίνωσε σήμερα ότι χρηματοδοτεί το project της European Super League που ανακοίνωσαν 12 από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης. Εκπρόσωπος της JP Morgan επιβεβαίωσε σε email τη συμμετοχή της τράπεζας στο νέο πρωτάθλημα. Νωρίτερα, οι 12 σύλλογοι της European Super League, με επιστολή τους, είχαν ενημερώσει τη FIFA και την UEFA ότι έχουν κινηθεί νομικά για να εξασφαλίσουν προστασία από τα δικαστήρια και ότι έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η ιδέα συζητιέται απο το 1998

H εξαγγελία των 12 μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης ότι θα διοργανώσουν το δικό τους πρωτάθλημα, την Super League, πυροδότησε την έναρξη μιας σκληρής μάχης για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου, όμως η ιδέα μιας διοργάνωσης εκτός του ελέγχου των διεθνών ομοσπονδιών FIFA και UEFA συζητιέται περισσότερα από 20 χρόνα.

Τα μεγάλα σωματεία από την Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας λίγκας ανταγωνιστικής στο Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA, προκαλώντας την καταδίκη από τις ποδοσφαιρικές αρχές, πολιτικούς αρχηγούς, πρώην ποδοσφαιριστές και φιλάθλους.

Το 1998, η Media Partners, εταιρεία sports management με έδρα το Μιλάνο, άρχισε συζητήσεις με ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η Μίλαν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναζητώντας στήριξη σε σχέδιο για ανεξάρτητη λίγκα. Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου FIFA απείλησε τις εθνικές ομοσπονδίες, τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές με κυρώσεις εάν συμφωνούσαν στο προτεινόμενο σχέδιο. Η UEFA τελικά κατάφερε να «τελειώσει» το σχέδιο ανακοινώνοντας την επέκταση του Τσάμπιονς Λιγκ και προσφέροντας στις ομάδες μεγαλύτερο μερίδιο από τα τηλεοπτικά και χορηγικά έσοδα και αυξάνοντας τα πριμ.

Η ιδέα επανεμφανίστηκε το 2009 όταν ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρες, άσκησε κριτική στην UEFA για τη λειτουργία του Τσάμπιονς Λιγκ και κάλεσε τις ομάδες να εργαστούν με την ομοσπονδία προκειμένοου να διασφαλίσουν ότι οι μεγάλοι σύλλογοι θα παίζουν πάντα μεταξύ τους. Ο πρώην μάνατζερ της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, είχε πεί τότε ότι η Super League θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε 10 χρόνια. «Δεν είμαι 100% σίγουρος πως έχω δίκιο όμως νιώθω ότι υπάρχουν ορισμένες φωνές, παρασκηνιακά, που θέλουν να κάνουν κάτι, ειδικά εάν οι κανόνες γίνουν υπερβολικά περοριστικοί για αυτές τις ομάδες,» είχε πει τότε ο Αλσατός προπονητής.

Η UEFA ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2016, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό της. Τα τέσσερα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα –Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία- κατάφεραν να εξασφαλίσουν τέσσερις θέσεις για τις ομάδες τους στους προκριματικούς ομίλους της περιόδου 2018-2019.

Αντιδρούν πρώην ποδοσφαιριστές – φίλαθλοι

Για «άψυχη» κίνηση έκαναν λόγο πρώην ποδοσφαιριστές και οργανωμένοι φίλαθλοι αντιδρώντας στην κίνηση των 12 ομάδων, από τις οποίες απουσιάζουν μέχρι στιγμής οι ομάδες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Το ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ άρχισε το 1955 ως Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών και πήρε τη σημερινή ονομασία του το 1992.

Στα 28,9 δις ευρώ ο ετήσιος τζίρος

O τζίρος της αγοράς ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ανήλθε στα 28,9 δις ευρώ την περίοδο 2018/19, καταγράφοντας άνοδο 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η αγορά αυτή αναπτύσσεται σταθερά κάθε χρόνο από την αυγή του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παραμένει απίστευτα δημοφιλές, με την αξία των δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων να εκτινάσσονται στα ύψη τα τελευταία χρόνια και το ενδιαφέρον των φιλάθλων να είναι το υψηλότερο στην ιστορία. Το μέλλον, ωστόσο, προβλέπεται γεμάτο προκλήσεις στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και της απόφασης των μεγάλων ομάδων να δημιουργήσουν τη δική τους λίγκα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Delloite, η σημαντική αύξηση στην αξία των δικαιωμάτων μετάδοσης αύξησε κατά 700 εκατ. ευρώ τα πριμ που διανέμονται στις ομάδες μέσω της UEFA. Οι αυξήσεις τζίρου, παρότι επωφελείς για όλους σε απόλυτους όρους, δεν έχουν επιλύσει την μακρόχρονη πρόκληση της πόλωσης καθώς το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων ομάδων μεγαλώνει. Οι ομάδες των πέντε μεγαλύτερων πρωταθλημάτων επωφελήθηκαν από το 70% της διανομής των επιπλέον πριμ, ύψους 483 εκατ ευρώ, ανεβάζοντας το μερίδιό τους στην ευρωπαική αγορά ποδοσφαίρου στο 59%. Τα στοιχεία της Delloite δείχνουν ξεκάθαρα ότι η οικονομική ισχύς μιας ομάδας κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις αγωνιστικές επιτυχίες της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι