Επιλεκτικά θετική απέναντι στις μετοχικές αγορές και σταθερά υπέρ της ανάληψης κινδύνου παραμένει η HSBC Private Banking and Wealth Management στην εξαμηνιαία έκθεσή της (Think Future) για τις αγορές, εκτιμώντας πως τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να στηρίξουν την απόδοση των μετοχών και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Από τον Ιανουάριο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές επωφελήθηκαν από ένα ισχυρό κοκτέιλ νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων, σε συνδυασμό με τη θετική ψυχολογία λόγω του εμβολίου. Οι κλάδοι που σχετίζονται με υπηρεσίες είτε βρίσκονται στη φάση επανεκκίνησης είτε έχουν ήδη ανοίξει σε πολλές χώρες. Ωστόσο, η βελτιωμένη εικόνα έχει επίσης δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με την άνοδο του πληθωρισμού, οδηγώντας σε προσωρινή μεταβλητότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στάση  της HSBC Private Banking, από τακτικής άποψης παραμένει σταθερά υπέρ της ανάληψης κινδύνου. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επιμένουν, αν και αυτή η κατάσταση θα είναι μεταβατική. Τα εταιρικά κέρδη θα συνεχίσουν να είναι υψηλά κατά τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας ώθηση από την επανεκκίνηση του τομέα των υπηρεσιών. Αυτό αναμένεται να στηρίξει την απόδοση των μετοχών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, είναι καιρός για επιλεκτικότητα. Οι αγορές τα πήγαν καλά φέτος, ενώ ακούγεται και η άποψη ότι το «εύκολο χρήμα» ενδεχομένως να έχει ήδη κερδηθεί. Οι αποτιμήσεις είναι πλέον υψηλότερες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερο περιθώριο σφάλματος εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν βάσει σχεδίου.

Η  άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί, αλλά οι επενδυτές χρειάζεται να είναι επιλεκτικοί και να προσανατολίζονται σε τομείς και γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ανάκαμψη.

Ο τομέας των υπηρεσιών θα αποτελέσει τον οδηγό κατά την επόμενη φάση της ανάκαμψης

Οι κυκλικές επενδύσεις παραμένουν η ιδανική επιλογή. Σε αυτόν τον χώρο, ο τομέας των υπηρεσιών θα επωφεληθεί από το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να βγουν ξανά έξω και να ξοδέψουν. Το  κύμα συσσωρευμένης ζήτησης είναι ιδιαίτερα θετικό για τον τομέα των εξειδικευμένων καταναλωτικών προϊόντων.

Γεωγραφικά, προτιμά τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ηπειρωτικής Κίνας και της Σιγκαπούρης, καθώς αυτές οι οικονομίες τα έχουν πάει σχετικά καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πρόοδός τους ευνοεί την επόμενη φάση της ανάκαμψης και, παρόλο που η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, ο τομέας των υπηρεσιών σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές έχει αρχίσει να ανοίγει και είναι έτοιμος να αποκομίσει οφέλη από τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η τεχνολογία και η βιωσιμότητα παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι

Μακροπρόθεσμα, οι διαρθρωτικές τάσεις, όπως η τεχνολογία και η βιωσιμότητα, ήρθαν για να μείνουν. Η τεχνολογία είναι ένας τομέας που μπορεί να αντιμετωπίσει αντιξοότητες, ιδίως εάν οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν σχετικά υψηλές βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι ψηφιακές συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι απίθανο να αντιστραφούν πλήρως, γεγονός που σημαίνει ότι η τεχνολογία αναμένεται να παραμείνει βασικό τμήμα των χαρτοφυλακίων μακροπρόθεσμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη βιωσιμότητα. Καθώς η μετάβαση προς μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιταχύνεται, η επικέντρωση στους παράγοντες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (παράγοντες ESG) μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες, παρέχοντας παράλληλα μια εναλλακτική οπτική θεώρησης της διαχείρισης των κινδύνων.

Συμπερασματικά, οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν την ιδανική επιλογή για τους επόμενους μήνες. Αλλά, περισσότερο από ποτέ, οι επενδυτές πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα χαρτοφυλάκια τους είναι κατάλληλα διαφοροποιημένα. Οι ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και την πανδημία δεν έχουν ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση, ενώ κάλλιστα μπορεί να προκύπτει περιοδική εμφάνιση της μεταβλητότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές