Σε ορισμένες περιόδους οι αγορές κινούνται χωρίς συντονισμό με τοπική ανεξαρτησία και σε άλλες, η τάση των μεγαλύτερων επηρεάζει και τα υπόλοιπα. Όπως συνέβη στην περασμένη εβδομάδα, που η λογική του risk on – risk off έφερε γενικευμένο ξεπούλημα την Πέμπτη και μαζικές τοποθετήσεις και αγορές μετοχών την Παρασκευή. Οι μεταβολές των βασικών δεικτών σε εβδομαδιαία βάση για την ευρωζώνη αποκάλυψε, πως οι επιφυλάξεις των επενδυτών προκάλεσαν ίδια περίπου πτώση στα χρηματιστήρια της Ισπανίας της Ιταλίας και της Ελλάδας. Προφανώς γιατί στις συναλλαγές της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου έλαβαν υπόψη το χτύπημα της ανανεωμένης, με το στέλεχος Δέλτα, πανδημίας, στη τουριστική τους βιομηχανία. Σήμερα ωστόσο τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά σαν να υπάρχει συνέχεια στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου που κυριάρχησε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Από το ξεκίνημα της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου ξεπήδησε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά έντονη ανησυχία από την δύναμη της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς σε αρκετές περιοχές υπήρξε έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 ανά ημέρα. Οι αναλυτές αντέδρασαν, μετά από τις αποφάσεις διαφόρων κυβερνήσεων που θέλησαν να επαναφέρουν περιορισμούς στις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, άρχισαν λοιπόν να υπολογίζουν την επιβράδυνση στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Από εκείνη την ώρα ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει ο προβληματισμός για τις οικονομίες των χωρών στων οποίων το ΑΕΠ η συνεισφορά της τουριστικής τους βιομηχανίας είναι υπολογίσιμη. Υπήρχαν επίσης αποκοπές δικαιωμάτων για το μέρισμα από αρκετές εταιρίες του FTSE25 που επιβάρυναν το κλίμα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εξελίχθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Αθήνας και στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις, οι πιέσεις έφεραν τον ΓΔ από τις 893 περίπου μονάδες, που ήταν το ανώτερο στην τελευταία σύνοδο της πρώτης βδομάδας του μήνα, στο χαμηλό της Πέμπτης τις 856,73. Χρειάστηκε η τελευταία συνεδρίαση, όπου με ικανοποιητικό άλμα μειώθηκαν οι απώλειες της αγοράς, λαμβάνοντας διαστάσεις ισοδύναμες με του ισπανικού και του ιταλικού χρηματιστηρίου, που έχασαν -1,47% και -0,91% αντίστοιχα.

Οι ημέρες που ζούμε είναι άγνωστο πως θα χαρακτηριστούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος, αλλά είναι γεμάτες αντιθέσεις που δύσκολα θα μπορούσαν να συνυπάρξουν στη φαντασία των αναλυτών, πριν από λίγα χρόνια. Ιδιωτικές εταιρίες κάνουν αυτή την εποχή πράγματα, που μόνο τα ισχυρότερα κράτη του πλανήτη θεωρούσαμε πως μπορούν να υλοποιήσουν. Όπως το ταξίδι του ιδρυτή της Virgin σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στο διάστημα την Κυριακή, που μεταδόθηκε ζωντανά από μέσα ενημέρωσης. Ήταν η κορυφαία στιγμή για την τεχνολογία του διαστήματος, ένας θρίαμβος του προοδευτικού πνεύματος ορισμένων πρωτοπόρων επιχειρηματιών. Στην απέναντι μεριά όσων συμβολίζει αυτό το επίτευγμα, βρίσκεται το “κατόρθωμα” των υπερσυντηρητικών δυνάμεων του πλανήτη, που δεν είναι άλλο από την αναζωπύρωση της νόσου του Covid-19. Η πανδημία είχε σαν αρωγό για το άπλωμά της την άρνηση της αποδοχής της σοβαρότητάς της αρχικά και την άρνηση της χρησιμότητας των εμβολίων, από τότε που αυτά ήταν διαθέσιμα. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg, στις 10 Ιουλίου τα νέα ημερήσια κρούσματα ήταν 399.937, οριακά κάτω από 400.000, ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 4.027.497. Ξεπερνώντας τα 4 εκατομμύρια, συνεχίζουν την αύξησή τους. Οι δόσεις των εμβολίων που έχουν διατεθεί σε 180 χώρες είναι 3.392.898.953 κοντά στα 3,4 δισεκατομμύρια. Ωστόσο η κατανομή τους είναι ανομοιόμορφη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές που οι μεταλλάξεις έχουν χώρο να απλωθούν και να εξελιχθούν. Η πιο ικανή σε μετάδοση είναι αυτή του στελέχους Δέλτα ακόμα και οι ΗΠΑ δοκιμάζονται από αυτή τώρα.

Η εκτίμηση των εγχώριων αναλυτών για την τάση αφορά στην εξάρτησή της από τα στατιστικά της πανδημίας. Όλοι κοιτάζουν κρούσματα και πορεία εμβολιασμών και δεν πηγαίνουμε τόσο καλά όσο νομίζουμε και κυρίως… όσο χρειάζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών