Η εθνική αγορά άνθρακα της Κίνας, το μεγαλύτερο σύστημα εμπορίας εκπομπών στον κόσμο, έκανε το ντεμπούτο της την Παρασκευή με κύκλο εργασιών 210 εκατομμυρίων γουάν για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την πρώτη ημέρα.

Περισσότεροι από 4,1 εκατομμύρια τόνοι ποσοστώσεων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άλλαξαν χέρια την Παρασκευή, με μέση τιμή 51,23 γουάν ανά τόνο, η οποία ήταν επίσης η τιμή κλεισίματος της ημέρας, αύξηση 6,73% από την τιμή ανοίγματος των 48 γουάν.

Η τιμή της πρώτης ημέρας ήταν ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς. Οι ειδικοί της βιομηχανίας πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει μια ισχυρή ανοδική τάση στην εθνική αγορά άνθρακα.

Στο παρελθόν, οι ποσοστώσεις εκπομπών άνθρακα διαπραγματεύονταν σε τιμές, μερικές φορές τόσο χαμηλές, που αντιστοιχούσαν σε 20 γουάν ανά τόνο, αλλά και κάποιες φορές τόσο υψηλές όσο 100 γουάν, σε πιλοτικό σύστημα εμπορίας ορισμένων περιοχών. Ωστόσο, η συνολική μέση τιμή είναι περίπου 40 γουάν ανά τόνο, δήλωσε ο Λιν Μποκιάνγκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών για την Ενεργειακή Πολιτική της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Σιαμέν.

«Έτσι, το κλείσιμο της πρώτης ημέρας μπορεί να φαίνεται λίγο ακριβό για μερικούς», είπε ο Λιν. «Δεδομένων των στόχων της Κίνας για τις μέγιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την ουδετερότητα του άνθρακα, η αγορά άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ώστε να προσφέρει αρκετά κίνητρα στις εταιρείες προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»

Μια ομάδα κινεζικών ενεργειακών γιγάντων, συμπεριλαμβανομένων των CNPC, Sinopec, Huaneng Group και Datang Group συμμετείχε στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της εθνικής αγοράς άνθρακα, σύμφωνα με την Securities Times.

Επίσης, και άλλες βιομηχανίες με τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν nα έχουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν να στραφούν προς την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρόσθεσε ο Λιν.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της βιομηχανίας χάλυβα. Το 2020, τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων μελών της Ένωσης Σιδήρου και Χάλυβα της Κίνας (CISA) έφθασαν τα 5,16 τρισεκατομμύρια γουάν, με την έρευνα και ανάπτυξη να αντιπροσωπεύει το 2,17 % του συνόλου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της CISA το Σάββατο σε φόρουμ βιομηχανίας. Μεγάλο μέρος της Ε & Α από χαλυβουργεία αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε χειροκροτηθεί στα τέλη του 2020, όταν ανακοίνωσε πως η χώρα του θα άρχιζε να μειώνει τις εκπομπές ρύπων της πριν από το 2030 και πως σκοπεύει να φθάσει σε ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2060– δηλαδή να απορροφά όσον άνθρακα εκπέμπει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green