Από χθες η Pet City της οικογένειας Μαντζουρανάκη ανήκει κατά πλειοψηφία στη νεότευκτη BC Partners GR Investment LP.

Πρόκειται για ένα ειδικό επενδυτικό σχήμα, το οποίο δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την επενδυτική εταιρεία BC Partners και αποσκοπεί στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών σε ταχέως αναπυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλαγές φέρνει η εξαγορά της Wind από την BC Partners

Η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Pet City, είναι η παρθενική επένδυση της BC Partners GR Investment LP και όπως τονίζει ο Νίκος Σταθόπουλος, Partner και Επικεφαλής της BC Partners, το ενδιαφέρον της επενδυτικής εταιρείας για την Ελλάδα είναι μεγάλο, καθώς έχει εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη.

Με δεδομένο ότι ο κ. Σταθόπουλος, ως επικεφαλής της BC Partners, είναι κατά δήλωσή του willing buyer, άλλωστε βρίσκεται πίσω από επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια (πριν την Pet City είχε προηγηθεί η εξαγορά της Forthnet-NOVA και της Wind), έχει ενδιαφέρον το πώς η οικογένεια Μαντζουρανάκη έγινε willing seller.

Το αντίτιμο ή η ανάπτυξη;

Εάν το κίνητρο της πώλησης ήταν το παχυλό τίμημα, θα το μάθουμε στο τέλος του έτους όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή και κριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως η οικογένεια Μαντζουρανάκη έγινε willing seller για να κάνει η εταιρεία το παραπάνω βήμα -τόσο εντός των τειχών όσο και εκτός- και ότι η πώληση έχει τα χαρακτηριστικά στρατηγικής συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα επένδυση πραγματοποιείται σε έναν κλάδο, στον οποίο η BC Partners διαθέτει εξειδίκευση και τεχνογνωσία, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο. Ανάμεσά τους η PetSmart, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων προϊόντων και υπηρεσιών κατοικίδιων ζώων στις ΗΠΑ, η Chewy, που αποτελεί το κορυφαίο ηλεκτρονικό κατάστημα για κατοικίδια στις ΗΠΑ με κεφαλαιοποίηση περίπου 32 δισ. δολάρια και η VetPartners, ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο των κτηνιατρικών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ελληνική αγορά αναμένεται να συνεχίσει να επωφελείται από την ισχυρή διαρθρωτική ανάπτυξη της ευρύτερης οικονομίας και συγκεκριμένα της αγοράς των κατοικίδιων, καθώς τα ποσοστά της ιδιοκτησίας και δαπάνης σε προϊόντα και υπηρεσίες για κατοικίδια ζώα αρχίζουν να συγκλίνουν με τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Διάσπαση του εμπορικού κλάδου

Ήδη από πέρσι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε κινήσεις εταιρικής αναδιάρθρωσης.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της «ΠΕΤ ΣΙΤΙ Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ζωοτροφών ΑΕΒΕ» τον Δεκέμβριο του 2020 αποφασίστηκε η μερική διάσπαση του εμπορικού κλάδου και η εισφορά του στην απορροφώσα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «MM Μώλος Επενδυτική και Διαχείριση Ακινήτων Α.Ε», η οποία με 31/12/2020 μετονομάστηκε σε ΠΕΤ ΣΙΤΙ Group Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ζωοτροφών.

Εκρηκτική ανάπτυξη

Η Pet City έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητά η BC Partners: κατέχει ηγετικό μερίδιο στον κλάδο της και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση για φέτος αναμένει αύξηση πωλήσεων 15% και προ φόρων κέρδη στο +20%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση «στρατηγική της εταιρείας είναι η επέκταση εντός της επόμενης τριετίας στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η εταιρεία στη χρήση 2021 θα λειτουργήσει 10 έως 12 καταστήματα. Επίσης, η εταιρεία με την επικαιροποίηση της συνολικής παροχής υπηρεσιών στον καταναλωτή και την συμμετοχή της σε όλες τις ευρωπαϊκές κλαδικές εκθέσεις στοχεύει στο να λανσάρει στην αγορά νέα καινοτόμα προϊόντα ως προς την διατροφή και την υγιεινή στα ζώα».

Από χονδρέμπορος Νο1 λιανέμπορος που εξυπηρετεί 3.000.000 πελάτες

Μακράν η Νο 1 εταιρεία στον εγχώριο κλάδο προϊόντων και υπηρεσιών κατοικίδιων ζώων, ο τζίρος της Pet City άγγιξε το 2020 τα 45,67 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να φθάνουν τα 7,14 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 5,43 εκατ. ευρώ.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ήταν στα 10 εκατ. ευρώ και το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων 12,88 εκατ. ευρώ. Η καθαρή λογιστική αξία της εταιρείας ήταν στα 4,94 εκατ. ευρώ.

Ο Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης, η σύζυγός του Βαρβάρα και η κόρη τους Ανδρονίκη, πρώην ιδιοκτήτες της Pet City και νυν μειοψηφούντες μέτοχοι, κατάφεραν μέσα σε μια 12ετία να υπερτριπλασιάσουν τις πωλήσεις της εταιρείας τόσο μέσω εξαγορών όσο και, περισσότερο, με οργανική ανάπτυξη.

Η εταιρεία διατηρεί 68 υποκαταστήματα στο νομό Αττικής, Ευβοίας και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα εντός του 2020 είχαν ιδρυθεί 8 νέα καταστήματα. Συνολικά στις 31 Δεκεμβρίου 2020 απασχολούσε 644 άτομα.

Ένα από τα πιο διακριτά χαρακτηριστικά των καταστημάτων της Pet City είναι το μέγεθος τους το οποίο κυμαίνεται από 200 έως 2.000 τ.μ. Επιπλέον, τα προϊόντα που διατίθενται από τα Pet City ξεπερνούν τις 15.000 περιλαμβάνοντας προϊόντα από επώνυμες και αναγνωρισμένες εταιρείες.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Με καταγωγή από τη Σκύρο ο Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης ίδρυσε την εταιρεία το 1988 και για την επόμενη 7ετία δραστηριοποιούνταν στην χονδρική πώληση προϊόντων για κατοικίδια με πελατολόγιο που ξεπερνούσε τα 1.200 pet shops σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, το 1996, το εταιρικό ενδιαφέρον στράφηκε στην λιανική πώληση, με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία τροφών κατοικίδιων ζώων και αξεσουάρ. Έτσι εγκαινιάζεται το πρώτο κατάστημα της εταιρίας Pet City στην περιοχή της Παιανίας.

Το 1998 κάνει την εμφάνισή του το δεύτερο κατάστημα -και πρώτο mega κατάστημα- στη Γλυφάδα.

Το 2001, η Pet City εξαγοράζει την εταιρεία City Zoo και το 2006 προχωρά στην εξαγορά των αλυσίδων Grekovet και Pet Champion.

Το 2007 τα καταστήματα είχαν φτάσει στα 13 και την επόμενη χρονιά πέραν του ανοίγματος νέων καταστημάτων ξεκινά και τη λειτουργία του υπερσύγχρονου κτηνιατρικού κέντρου «Vet City».

Το 2013 το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας είχε φθάσει στα 45 καταστήματα, ενώ το 2015 βγαίνει εκτός Αττικής με το άνοιγμα 2 καταστημάτων στη Χαλκίδα.

Οι εγκαταστάσεις της Pepsico στο Κορωπί

Το 2017 αθόρυβα η οικογένεια Μανζουρανάκη αγόρασε με ίδια κεφάλαια τις εγκαταστάσεις της Pepsico στο Κορωπί. Η πολυεθνική προσπαθούσε για καιρό να βρει αγοραστή έχοντας ήδη κλείσει το εργοστάσιο νερού στο Λουτράκι.

Η Pet City μετέφερε στο Κορωπί τα κεντρικά της γραφεία, καθώς και τις γενικές της αποθήκες. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εκτείνονται σε 17 στρέμματα ενώ οι κτιριακές υποδομές καταλαμβάνουν 12.000 τ.μ.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι το ακίνητο αγοράστηκε περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News