Η επανεκλογή του Τζερόμ Πάουελ ως προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον θέτει σε ένα άχαρο έργο.

Εάν προχωρήσει γρήγορα στην αύξηση των επιτοκίων, όπως υποδεικνύουν τα παραδοσιακά μέτρα πληθωρισμού, θα μπορούσε να ανακόψει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κι αυτό θα ήταν αντίθετα προς τα όσα έχει πει

Εάν κινηθεί πολύ αργά, οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Η μόνη παρηγοριά είναι ότι δεδομένης αυτής της αξιοζήλευτης δουλειάς, ο Πάουελ εξακολουθεί να είναι το πιο ασφαλές στοίχημα.

Το μεγαλύτερο αίνιγμα της Fed είναι τι πρέπει να κάνει για τον πληθωρισμό, έναν εχθρό της κεντρικής τράπεζας που απουσιάζει εδώ και καιρό και που έχει αναβιώσει χάρη στην πανδημία Covid-19.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 6,2% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 1990.

Τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της Covid-19 σε συνδυασμό με την άνοδο της ζήτησης για αγαθά έχουν δημιουργήσει οικονομικές ανισορροπίες.

Ο Πάουελ έχει πει ότι δεν θα βιαστεί σε ότι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων και ο διορισμός της μετριοπαθούς Λάελ Μπρέναρντ ως αντιπροέδρου του υποδηλώνει ότι η Fed θα παραμείνει σε αυτό το μονοπάτι.

Και οι δύο θέλουν να δώσουν στην αγορά εργασίας περισσότερο χρόνο για να θεραπευτεί, ώστε οι γυναίκες και οι μειονότητες να επωφεληθούν.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,6% τον Οκτώβριο, αλλά το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία για τους μαύρους εργαζόμενους και όσους αναζητούν εργασία μειώθηκε από τον Σεπτέμβριο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 61,1%.

Αυτές οι ομάδες, ωστόσο, βρίσκονται στο αιχμηρό άκρο όποιας πορείας κι αν ακολουθήσει η Fed. Εάν τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά αναγκάσουν τις τιμές καταναλωτή να αυξηθούν, οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί θα πληγούν περισσότερο.

Η ανισότητα είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί όπως αυξάνονται οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, εάν οι εργοδότες ανταποκριθούν σε υψηλότερα ποσοστά επιβραδύνοντας τον ρυθμό των προσλήψεων, πολλοί μη εργαζόμενοι Αμερικανοί δεν θα έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι η πανδημία έχει επίσης υποκινήσει μια ασυνήθιστη οικονομική συμπεριφορά.

Τα πρόσθετα επιδόματα ανεργίας έληξαν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, τον ίδιο μήνα, ένα ρεκόρ 4,4 εκατομμυρίων ανθρώπων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Μίσιγκαν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 τον Νοέμβριο, αλλά οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 16% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.

Σε μια τέτοια αχαρτογράφητη περιοχή, ο Πάουελ είναι τουλάχιστον το καλύτερο άτομο για τη δουλειά, με την προϋπόθεση ότι η Γερουσία είναι έτοιμη να τον εγκρίνει.

Έχει ήδη καθοδηγήσει την επιθετική απάντηση της Fed στην πανδημία και είναι ειλικρινής σχετικά με το σφάλμα των υποθέσεων της κεντρικής τράπεζας. Η άνοδος του δείκτη S&P 500 τη Δευτέρα αντανακλά ότι ο Πάουελ είναι τουλάχιστον μια γνωστή συνιστώσα, σε μια οικονομία όπου οι γνωστές συνιστώσες είναι δύσκολο να βρεθούν.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners