Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν την Πέμπτη, με το Brent να ανεβαίνει πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε τις ανησυχίες για προβλήματα στον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: «Έκρηξη» στις τιμές των καυσίμων

«Εάν οι κυρώσεις επηρεάσουν τις συναλλαγές πληρωμών, τις ρωσικές τράπεζες και πιθανώς επίσης την ασφάλιση που καλύπτει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν μπορούν να αποκλειστούν διακοπές στον εφοδιασμό», σχολίασε ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς.

Τουλάχιστον τρεις μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου δεν μπόρεσαν να ανοίξουν πιστώσεις από δυτικές τράπεζες για να καλύψουν αγορές την Πέμπτη, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 8,15 δολ. ή 8,4%, στα 104,99 δολ. το βαρέλι στις 1221 GMT, έχοντας αγγίξει το υψηλό των 105,79 δολαρίων. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) εκτινάχθηκε 7,33 δολάρια ή 8%, στα 99,43 δολάρια.

«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου. Δεδομένων των χαμηλών αποθεμάτων και της φθίνουσας πλεονάζουσας ικανότητας, η αγορά πετρελαίου δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο.

Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχοντας περίπου το 35% του εφοδιασμού της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές