Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ προετοιμάζονται για επιδείνωση της οικονομίας το επόμενο έτος καθώς ο πληθωρισμός απειλεί τη ζήτηση των καταναλωτών, όπως διαφαίνεται από δηλώσεις κορυφαίων τραπεζικών στελεχών .

Διαβάστε επίσης – Το δύσκολο 2023 και οι δύο «ταχύτητες» της ύφεσης

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμi Ντάιμον, δήλωσε στο CNBC ότι οι καταναλωτές και οι εταιρείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καλή κατάσταση, κάτι που μπορεί να μην διαρκέσει πολύ περισσότερο καθώς η οικονομία επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός διαβρώνει την καταναλωτική δύναμη.

«Αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν κάλλιστα να εκτροχιάσουν την οικονομία και να προκαλέσουν αυτή την ήπια έως σκληρή ύφεση για την οποία οι άνθρωποι ανησυχούν», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης – Ύφεση το 2023 «βλέπει» ο CEO της JP Morgan

Πλεονάζουσα ρευστότητα

Οι καταναλωτές έχουν πλεονάζουσα εξοικονόμηση 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από προγράμματα τόνωσης της πανδημίας, αλλά αυτά μπορεί να εξαντληθούν κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου έτους, είπε στο CNBC. Ο Ντάιμον είπε επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να σταματήσει για τρεις έως έξι μήνες μετά την αύξηση των επιτοκίων στο 5%, αλλά αυτό μπορεί να «μην είναι αρκετό» για τον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης – BofA: Προειδοποιήσεις για κατάρρευση της αγοράς εργασίας και selloff μετοχών το 2023

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο 3,75%-4%, αλλά έδωσε επίσης σήμα ότι ήλπιζε να στραφεί σε μικρότερες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού το συντομότερο στην επόμενη συνεδρίασή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, δήλωσε στους επενδυτές σε χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs ότι τα στοιχεία της τράπεζας δείχνουν «αρνητική ανάπτυξη» το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά η συρρίκνωση θα είναι «ήπια».

«Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, «Όταν μιλάω με τους πελάτες μας, ακούγονται εξαιρετικά προσεκτικοί».

Στον τραπεζικό τομέα, η αγορά εργασίας παραμένει «παραδόξως σφιχτή» και ο ανταγωνισμός για ταλέντα είναι «τόσο σκληρός όσο ποτέ», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]