Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πλήττει σημαντικά την Ευρώπη, με τον «λογαριασμό» του ενεργειακού κόστους να ανέρχεται ήδη σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Και τα κακά νέα είναι ότι η βαθύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών μόλις ξεκινά.

Μόλις αυτός ο χειμώνας περάσει, η περιοχή θα πρέπει να ξαναγεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου με ελάχιστες έως καθόλου παραδόσεις από τη Ρωσία, εντείνοντας έτσι τον ανταγωνισμό για δεξαμενόπλοια μεταφοράς καυσίμου. Ακόμη και με περισσότερες δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, η αγορά αναμένεται να παραμείνει σφιχτή μέχρι το 2026, όταν θα είναι διαθέσιμη μια πρόσθετη παραγωγική ικανότητα από τις ΗΠΑ στο Κατάρ . Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές θα αργήσουν να πέσουν.

LNG: Πολλά λεφτά για το τίποτα;

Περιορισμένες δυνατότητες για βοήθεια

Ενώ οι κυβερνήσεις μπόρεσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες και τους καταναλωτές να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του πλήγματος με βοήθεια άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια. Με τα επιτόκια να αυξάνονται και τις οικονομίες που πιθανότατα βρίσκονται ήδη σε ύφεση, η στήριξη που μείωσε το πλήγμα για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις φαίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτη.

«Από τη στιγμή που αθροίζονται όλα τα προγράμματα διάσωσης, οι επιδοτήσεις είναι ένα γελοίο μεγάλο χρηματικό ποσό», δήλωσε ο Martin Devenish, διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων S-RM. «Θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν αυτήν την κρίση το επόμενο έτος».
Η δημοσιονομική ικανότητα των κυβερνήσεων έχει ήδη περιοριστεί. Περίπου τα μισά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χρέος που υπερβαίνει το όριο του μπλοκ του 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Το περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, που υπολογίστηκε από το Bloomberg από τα στοιχεία της αγοράς, είναι μια ευρεία αποτίμηση της ακριβότερης ενέργειας για τους καταναλωτές και τις εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια