Η Elliott Investment Management, το γνωστό hedge fund έχει «χτίσει» ένα μερίδιο περίπου 1 δισ. δολαρίων στην Anglo American Plc, την εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταλλευτική εταιρεία που έχει δεχθεί προσέγγιση εξαγοράς από την αυστραλιανή BHP Group Ltd., δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Το ακτιβιστικό hedge fund με επικεφαλής τον Paul Singer συγκέντρωσε τη συμμετοχή τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες. Το μέγεθος της συμμετοχής τοποθετεί την Elliott μεταξύ των 10 μεγαλύτερων μετόχων της Anglo American, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Commodities: «Φλέγεται» η αγορά ενέργειας και μετάλλων [πίνακας]

Η παρουσία της Elliott στη μετοχή προκύπτει με την Anglo American να αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος εξαγοράς από την BHP. Η αυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία έχει προτείνει εξαγορά που αποτιμά τον μικρότερο αντίπαλό της στα 31,1 δισ. στερλίνες (38,9 δισ. δολάρια) και θα δημιουργούσε τον κορυφαίο παραγωγό χαλκού στον κόσμο.

Το Bloomberg News μετέδωσε την προσέγγιση της BHP την Τετάρτη. Η Anglo American απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι υποτιμά σημαντικά την εταιρεία.

Οι μετοχές της Anglo American έκλεισαν 16% υψηλότερα στο Λονδίνο την Πέμπτη, δίνοντάς της χρηματιστηριακή αξία περίπου 31 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η «πολύφερνη νύφη»

Η Anglo American θεωρείται εδώ και καιρό ως πιθανός στόχος μεταξύ των μεγαλύτερων ανθρακωρύχων, ιδίως επειδή κατέχει ελκυστικές δραστηριότητες χαλκού στη Νότια Αμερική σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου επιθυμεί να προσθέσει αποθέματα και παραγωγή.

Αλλά οι μνηστήρες έχουν αποτραπεί από την περίπλοκη δομή της και το μείγμα άλλων εμπορευμάτων, καθώς και από τη βαθιά έκθεσή της στη Νότια Αφρική. Τον Φεβρουάριο, η Anglo American ανακοίνωσε απότομη πτώση των κερδών της και μείωσε το μέρισμά της λόγω της μειωμένης ζήτησης για διαμάντια και μέταλλα της ομάδας της πλατίνας – εμπορεύματα που είναι μοναδικά στο χαρτοφυλάκιό της.

Η BHP έχει προτείνει μια συμφωνία για όλες τις μετοχές, στην οποία η Anglo θα αποσχίσει πρώτα στους μετόχους της τα πλειοψηφικά μερίδια στις εταιρείες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος της Νότιας Αφρικής.

Η Elliott πήρε μια σημαντική θέση στην BHP το 2017 και την πίεσε να αποσχίσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου. Το 2021, η μεταλλευτική εταιρεία σύναψε συμφωνίες που επέκτειναν την αποχώρησή της από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Woodside Petroleum Ltd.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities