Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Βρετανία συμπεριλαμβάνεται στις χώρες της G20 και το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι η χειρότερη οικονομία για το 2023, πιο κάτω ακόμα και από τη Ρωσία που βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα από τις δυτικές κυρώσεις.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί φέτος, αν και αυτή είναι μια μικρή αναβάθμιση από την τελευταία πρόβλεψή του.

Γέλεν: «Δεν αναμένω ύφεση» στην οικονομία των ΗΠΑ

Προειδοποίησε επίσης για έναν «δύσβατο δρόμο» για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μετά την κατάρρευση των δύο περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών τον περασμένο μήνα, και την εσπευσμένη εξαγορά του ελβετικού τραπεζικού γίγαντα Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της UBS, εξέλιξη που πυροδότησε φόβους για νέα οικονομική κρίση.

Το ΔΝΤ είχε ήδη προβλέψει ότι η Βρετανία θα εισέλθει σε υφεσιακό κύκλο φέτος και θα βρεθεί στην τελευταία θέση των χωρών της G7 – όπου συμμετέχουν οι επτά μεγαλύτερες και αποκαλούμενες «προηγμένες» οικονομίες του κόσμου, που κυριαρχούν στο παγκόσμιο εμπόριο και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είχε βρεθεί στην κορυφή της G7 το 2022 κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της πανδημίας.

Τώρα το ΔΝΤ αναμένει η οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και το 2024 να επανέλθει σε θετικό πρόσημο και ανάπτυξη 1%.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην ύφεση

Οι ερευνητές του ΔΝΤ είχαν προηγουμένως επισημάνει την έκθεση της Βρετανίας στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, τα αυξανόμενα επιτόκια και τις υποτονικές εμπορικές επιδόσεις ως λόγους για την αδύναμη οικονομική της απόδοση.

Οι προβλέψεις του Ταμείου γίνονται για να δώσουν έναν οδηγό για το τι είναι πιο πιθανό να συμβεί στο μέλλον, αλλά δεν επιβεβαιώνονται πάντα.
Απαντώντας στις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, είπε: «Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΔΝΤ έχουν αναβαθμιστεί για τη χώρα μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο μέλος της G7. Το ΔΝΤ λέει τώρα ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη. Με το να τηρήσουμε το σχέδιο θα μειώσουμε περισσότερο από το μισό τον πληθωρισμό φέτος, χαλαρώνοντας την πίεση σε όλους.»

Ωστόσο, η Ρέιτσελ Ριβς, σκιώδης καγκελάριος των Εργατικών, είπε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν «πόσο πολύ συνεχίζουμε να υστερούμε στην παγκόσμια σκηνή».

«Αυτό έχει σημασία όχι μόνο επειδή 13 χρόνια χαμηλής ανάπτυξης υπό τους Τόρις αποδυναμώνουν την οικονομία μας, αλλά γιατί τα νοικοκυριά βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, και βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που άρχισαν οι σχετικές μετρήσεις», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Σάρα Όλνεϊ, δήλωσε ότι η πρόβλεψη ήταν «άλλο ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο για το ιστορικό της συντηρητικής κυβέρνησης στην οικονομία».

Ορισμένοι αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι οι πιθανότητες ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος μειώνονται. Μια οικονομία συνήθως λέγεται ότι βρίσκεται σε ύφεση εάν συρρικνώνεται για δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού αναμένει τώρα η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος, αλλά να αποφύγει την ύφεση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι είναι «πολύ πιο αισιόδοξος» για την οικονομία και ότι δεν οδεύει πλέον σε άμεση ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]