Η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο υψηλό επίπεδο των 606.000 ατόμων το 2022, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν ότι υπήκοοι τρίτων χωρών αντιπροσώπευαν 925.000 αφίξεις, εκ των οποίων οι 151.000 προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 88.000 ήταν Βρετανοί.

Τζόνσον: Nέες καταγγελίες για παραβίαση μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας

Η συνολική μετανάστευση από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 557.000 άτομα, εκ των οποίων οι 202.000 ήταν υπήκοοι της ΕΕ — δηλαδή περισσότεροι άνθρωποι από το μπλοκ έφυγαν από ό,τι έφτασαν. Το μερίδιο των υπηκόων της ΕΕ που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από 42% το 2019, λίγο πριν από την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στο 13%.

Η μείωση της καθαρής μετανάστευσης ήταν μια υπόσχεση στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος το 2019, όταν ο αριθμός των μεταναστών ήταν 226.000 άτομα. Τα προηγούμενα στοιχεία, τον Νοέμβριο, έδειξαν ότι η καθαρή μετανάστευση ήταν 504.000 άτομα το έτος έως τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι πολλές πρόσφατες αφίξεις είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και το Χονγκ Κονγκ. Το ποσοστό των ανθρώπων που φτάνουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών αυξήθηκε από 9% σε 19% το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Διαμάχη στο Συντηρητικό Κόμμα

Η νόμιμη μετανάστευση είναι ένα επίμαχο ζήτημα εντός του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να τονώσει την ήπια οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη στενότητα στην αγορά εργασίας, η οποία δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις που αναζητούν και δε βρίσκουν προσωπικό, ενώ από την άλλη ωθεί σε αυξήσεις στους μισθούς σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δηλώσει ότι θέλει ο απόλυτος αριθμός των εισερχόμενων μεταναστών να μειωθεί κάτω από 500.000, περίπου στο επίπεδο που ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο φθινόπωρο.

Ωστόσο, συγκρούστηκε με την πιο σκληροπυρηνική υπουργό Εσωτερικών του, Σουέλα Μπράβερμαν, σχετικά με ορισμένα προτεινόμενα μέτρα για τη μείωση της μετανάστευσης. Ο Σούνακ τόνισε επίσης ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τομείς όπως η Εθνική Υπηρεσία Υγείας.

Σε μια ομιλία νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μπρέιβερμαν είπε: «Δεν είναι ξενοφοβικό να λέμε ότι η μαζική και ταχεία μετανάστευση δεν είναι βιώσιμη όσον αφορά την προσφορά στέγης, τις υπηρεσίες και τις σχέσεις με την κοινότητα». Είπε επίσης ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να καλύψουν θέσεις εργασίας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως οδηγοί φορτηγών, κρεοπώλες και εργάτες γης.

Νέοι περιορισμοί

Την Τρίτη, το υπουργείο της Μπρέιβερμαν ανακοίνωσε περιορισμούς στην έκδοση φοιτητικής βίζας, τη μεγαλύτερη πηγή μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο μεταπτυχιακοί φοιτητές θα μπορούν να φιλοξενούν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορεύσει σε άτομα «να χρησιμοποιούν μια φοιτητική βίζα ως κερκόπορτα για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο», εμποδίζοντάς τους να αλλάξουν τύπους βίζας έως ότου τελειώσουν οι σπουδές τους και επανεξετάζοντας τους ελέγχους σχετικά με την απόδειξη των κεφαλαίων τους.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι στο πλαίσιο του συστήματος μετανάστευσης που βασίζεται στα σημεία μετά το Brexit, έχει τον έλεγχο των συνόρων της και καλύπτει τα κενά της αγοράς εργασίας.

Από το 2025, ακόμη και τουρίστες στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα χρειάζονται ηλεκτρονική βίζα για να εισέλθουν, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι επί του παρόντος δεν έχει ακριβή στοιχεία για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Ελλείψεις σε εργατικά χέρια

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς είναι σε έλλειψη ιδίως μετά από το Brexit.

Ο Raj Sehgal, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου φροντίδας Armscare με έδρα το Norfolk, είπε στο CNBC ότι οι κενές θέσεις στον τομέα ήταν σε υψηλά επίπεδα το περασμένο έτος με περισσότερες από 165.000 διαθέσιμες θέσεις, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη για υπηρεσίες και την εξουθένωση του προσωπικού μετά την Covid.

Είναι δύσκολο να προσελκύσουμε νέους οικιακούς βοηθούς στις αγροτικές περιοχές όπου βρίσκονται πολλοί οίκοι ευγηρίας, είπε, και το Brexit και η ασθενέστερη λίρα έχουν μειώσει την ελκυστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στους εργαζόμενους στην ΕΕ.

«Η όλη διαδικασία της απασχόλησης ενός μετανάστη εργαζομένου είναι εντελώς ακατάλληλη για το σκοπό, είναι επιζήμια για τους εργοδότες που επιδιώκουν να αναπτυχθούν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας», δήλωσε ο Sehgal.

«Είναι περίπλοκο και δαπανηρό… για τον εργαζόμενο απαιτεί μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία απόκτησης χορηγού, και για τους εργοδότες υπάρχει το κόστος, όπως μια επιβάρυνση μεταναστευτικών δεξιοτήτων που λειτουργεί ως κάτι περισσότερο από φόρος στην απασχόληση».

Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία για τη μετανάστευση, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει «ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές» για άτομα που χρειάζονται προστασία και έχει δει «αύξηση στη χρήση μιας σειράς επιλογών έκδοσης βίζας, συμπεριλαμβανομένης μιας άνευ προηγουμένου αύξησης του αριθμού των εξαρτημένων ατόμων που φτάνουν με φοιτητές» που είχαν «λογικά συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα καθαρής μετανάστευσης».

«Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήσαμε την πιο σκληρή ενέργεια που έγινε ποτέ από την κυβέρνηση για τη μείωση της μετανάστευσης αφαιρώντας το δικαίωμα των περισσότερων ξένων φοιτητών να φέρνουν και να φιλοξενούν μέλη της οικογένειάς τους, ενώ συνεχίζουμε να επωφελούμαστε από τις δεξιότητες και τους πόρους που χρειάζεται η οικονομία μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΣ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω