Aρνητικός για πρώτη φορά από το 2020 έγινε τον Μάιο του 2023 ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη, μια εξέλιξη που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις τιμών που έπληξαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υποχωρούν αυτή την περίοδο.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ανέφερε ότι οι τιμές της ευρωζώνης στις πύλες των εργοστασίων ήταν τον Μάιο 2023 1,5 % πιο χαμηλά σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους, η πρώτη συρρίκνωση σε ετήσια βάση από τον Δεκέμβριο του 2020 και μια πιο έντονη πτώση από το 1,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Eurostat: Μειώθηκε η κατανάλωση λιπασμάτων στην ΕΕ

Η πτώση οφείλεται στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 13,3% σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους.

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρώιμη ένδειξη των τάσεων του πληθωρισμού καταναλωτή, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,5 % τον Ιούνιο.

Η πρωτιά της Ελλάδας

Οι τιμές  παραγωγού στη βιομηχανία στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2023, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, μειώθηκαν κατά 13,3% στον τομέα της ενέργειας και κατά 1,5% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,6% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 6,7% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 9,6% για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 3,4%.

Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού μειώθηκαν κατά 10,4% στον ενεργειακό τομέα και κατά 1,3% για τα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,5% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 6,5% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 9,8% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά . Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 3,5%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού της βιομηχανίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-10,6%), την Ιρλανδία (-9,7%) και Βέλγιο (-9,6%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+36,3%), τη Σλοβακία (+21,0%) και Λετονία (+12,0%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηθεοδοσίου: Ενίσχυση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις ΜμΕ
Οικονομία |

Χατζηθεοδοσίου: Ενίσχυση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις ΜμΕ

Η επόμενη ηγεσία της ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνέδριο του Economist

Χατζηγεωργίου (ΕΤΑΔ): Η αξιοποίηση των ακινήτων μέσω συνεργειών κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας
Οικονομία |

Χατζηγεωργίου (ΕΤΑΔ): Η αξιοποίηση των ακινήτων μέσω συνεργειών κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας

Με την ενεργή συμμετοχή της ΕΤΑΔ, η οποία παρουσίασε την προσέγγιση της για την αξιοποίηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, έλαβε χώρα το 1ο Συνέδριο για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, την Πέμπτη 23 Μαΐου στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ, άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή […]