Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι οι προοπτικές για υψηλότερα επιτόκια μακροπρόθεσμα καθιστούν δυσκολότερο τον περιορισμό των δανειακών αναγκών των ΗΠΑ, αυξάνοντας τη σημασία της ενίσχυσης των εσόδων στις διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους.

«Αυξήσαμε την πρόβλεψη για τα επιτόκια», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg News. «Αυτό κάνει τη διαφορά. Κάνει κάπως πιο δύσκολο να διατηρήσουμε τα ελλείμματα και τις δαπάνες για τόκους υπό έλεγχο».

Τζάνετ Γέλεν: Κοινό μέτωπο με την Ευρώπη εναντίον της Κίνας

Τι δείχνει ο «προτιμώμενος» δείκτης χρέους της Γέλεν

Η Γέλεν αναφερόταν στις δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίες, όπως είπε, διασφαλίζουν ότι η χώρα παραμένει σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Η μέτρηση των πληρωμών τόκων προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό σε σύγκριση με το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, αλλά ο Λευκός Οίκος βλέπει να σταθεροποιείται στο 1,3% περίπου κατά την επόμενη δεκαετία. «Δεν έχω έναν αυστηρό και σταθερό κανόνα, αλλά δεν θα ήθελα να τον δω να το διολισθαίνει πάνω από το 2%», είπε.

Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν τον λόγο να υπερβαίνει αυτή τη ζώνη του 2%, προβλέποντας ότι οι καθαρές πραγματικές πληρωμές τόκων θα φθάσουν το 2,3% έως το 2034. Πριν από πέντε χρόνια, η πρόβλεψη της τράπεζας ήταν στο 1,5%.

Η εκτίναξη των επιτοκίων είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια από το 2022 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, καθιστώντας πιο ακριβή για την κυβέρνηση την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Στην τελευταία του ετήσια πρόταση προϋπολογισμού, ο Λευκός Οίκος προέβλεψε απόδοση του 10ετούς κρατικού χρέους 3,7% στις αρχές της δεκαετίας του 2030, σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από το 2,8% που είχε δει στην πρότασή του τρία χρόνια πριν.

Φορο-διαμάχη Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων

«Έχουμε συμπεριλάβει πολλά μέτρα μείωσης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό προκειμένου να διατηρήσουμε τη δαπάνη για τόκους σε ένα επίπεδο που θεωρούμε ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο», δήλωσε η Γέλεν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά.

«Θα ανοίξουμε μια φορολογική διαπραγμάτευση», δήλωσε η Γέλεν, υπονοώντας τη διαφαινόμενη νομοθετική μάχη για τις φορολογικές περικοπές που ψηφίστηκαν το 2017 υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πρόκειται να λήξουν στο τέλος του 2025.

Ενώ ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να παρατείνει τις περικοπές, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να τις διατηρήσει μόνο για όσους κερδίζουν λιγότερο από 400.000 δολάρια ετησίως.

Η Γέλεν δήλωσε ότι «θα είναι επίσης απαραίτητο» να πληρωθούν οι όποιες διατάξεις παραταθούν μέσω νέων εσόδων. Ένας τρόπος για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση αυτή είναι η εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας του 2022 για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο, είπε.

Ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, περιλαμβάνει επίσης αυξήσεις φόρων στα κεφαλαιακά κέρδη και όσους έχουν αξία τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ μιας σειράς προτάσεων για την αύξηση των εσόδων στις οποίες αντιτίθενται οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή