Με το νέο κύμα της πανδημίας της COVID-19 να «σαρώνει» τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας να υψώνουν «τείχη» για διακοπές εκτός των συνόρων πριν τον Ιούνιο, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται και πάλι σε… αναμμένα κάρβουνα. Ενδεικτικό είναι ότι η TUI ετοιμάζεται να κλείσει 48 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέροντας ότι «τόσο η ταξιδιωτική βιομηχανία όσο και οι παραδοσιακές πωλήσεις αντιμετωπίζουν πίεση άνευ προηγουμένου λόγω της πανδημίας».

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο τουρισμός από τις 14 Μαΐου ή και νωρίτερα εντός του Απριλίου μόνο για τους επισκέπτες από το Ισραήλ, αλλά αυτό δεν αρκεί για την επανεκκίνηση ολόκληρου του κλάδου, καθώς και εφέτος όλα θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Οι προθέσεις

Παρά τις έρευνες κοινής γνώμης που εμφανίζουν «σούπερ ενισχυμένη» την πρόθεση των Ευρωπαίων «να φύγουν για διακοπές αυτό το καλοκαίρι», οι tour operators και οι αερομεταφορείς εμφανίζονται συγκρατημένοι, καθώς δεν βλέπουν μέχρι στιγμής αξιοσημείωτη πρόοδο στις κρατήσεις. Αποδίδουν δε την υστέρηση αυτή στις υγειονομικές διακυμάνσεις και στην αβεβαιότητα που αυτές προκαλούν στις μεγάλες τουριστικές αγορές της Ευρώπης.

Αγνωστη η πορεία

«Η μεγάλη ρευστότητα κυρίως λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της COVID-19 που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, δεν επιτρέπει ούτε και εφέτος την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την πορεία του τουρισμού» τονίζουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου και των αεροδρομίων. Οι ίδιοι εμφανίζονται συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους, έχοντας ήδη «ξεγράψει» το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Ολοι μιλούν για άνοιγμα του τουρισμού υπό προϋποθέσεις από τον Ιούνιο, θέτοντας ως στόχο για την εφετινή χρονιά το 40%-50% των αφίξεων και των εσόδων του 2019 (13-15 εκατ. αφίξεις και 8-9 δισ. ευρώ έσοδα).

Πάντως, η νέα χρονιά μπήκε με καθίζηση των τουριστικών μεγεθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο του 2021 κατέγραψαν μείωση κατά 90,9% και διαμορφώθηκαν μόλις στα 25 εκατ. ευρώ, έναντι 281 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

«Παράνομα» τα ταξίδια

Η πρώτη «βόμβα» για το εφετινό άνοιγμα του τουρισμού ήρθε από τις δύο μεγαλύτερες αγορές του ελληνικού τουρισμού. Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί «παράνομα» τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό έως τον Ιούνιο. Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου η απαγόρευση των διακοπών για τους Βρετανούς, με τα πρόστιμα να φτάνουν τις 5.000 λίρες για όσους επιδιώξουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα μηνύματα που εκπέμπει η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε πρόσφατα τους Γερμανούς να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ούτε το Πάσχα αλλά ούτε και το υπόλοιπο του 2021. «Σε γενικές γραμμές, δεν σας κρύβω ότι στην ουσία σας συνιστούμε να μην ταξιδέψετε εφέτος» δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος. Πάντως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεδριάσει και πάλι στις 12 Απριλίου προκειμένου να επανεξετάσει τα περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια.

Απαισιοδοξία

Στη Βρετανία, οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τη συνέχιση των διεθνών ταξιδιών στις 17 Μαΐου, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη αυξάνονται. Χαρακτηριστική είναι η δημόσια τοποθέτηση της βρετανίδας υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Helen Whately, που κάλεσε τους Βρετανούς να συγκρατηθούν στις κρατήσεις, ενώ και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισήμανε πως αναπόφευκτα το τρίτο κύμα θα επηρεάσει και τη Βρετανία. Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock ανέφερε ότι «το τρίτο κύμα μπορεί να απορρυθμίσει τις ελπίδες για διεθνή ταξίδια, δεδομένου ότι υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις του ιού και εμείς θα πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που ήδη έχουμε κάνει».

Πάντως, οι δύο μεγαλύτεροι tour operators του Ηνωμένου Βασιλείου TUI και Jet2holidays προσδοκούν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανοίξει τελικά τις θερινές διακοπές. Η TUI επιμένει ότι οι διακοπές αυτό το καλοκαίρι θα είναι εφικτές, αναγνωρίζοντας όμως ότι οι προϋποθέσεις εισόδου θα «διαφέρουν από χώρα σε χώρα». Επί του παρόντος, όλες οι διακοπές της TUI UK ακυρώνονται έως τις 17 Μαΐου, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ως αφετηρία για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά κινήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιανουάριο
Ακίνητα |

Ποια φούσκα στα ακίνητα; Πάνω από 1.000 νέες οικοδομικές άδεις τον Ιανουάριο

Καταγράφηκε αύξηση κατά 15,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 14,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 9,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.