Την πρότασή του να γίνουν επενδύσεις 2,3 τρισ. δολαρίων στις υποδομές, αντικείμενο διαλόγου και αντεγκλήσεων των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, αναμένεται να επαναλάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απευθύνοντας ομιλία στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου την 28η Απριλίου, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Έχει προηγηθεί πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, προς τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία στην ολομέλεια της αμερικανικής εθνικής αντιπροσωπείας την ημέρα αυτή. Η κα Πελόσι κάλεσε τον πρόεδρο να παρουσιάσει «το όραμά» του προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες αυτής της ιστορικής στιγμής», την ώρα που η κυβέρνηση των Δημοκρατικών συνεχίζει τις προσπάθειες, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεπεράσει την πανδημία και τις αρρυθμίες που προκαλεί ο αντίκτυπός της στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στους διαπιστευμένους συντάκτες, «ο πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να απευθύνει ομιλία στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου την 28η Απριλίου, τη βραδιά πριν από την 100ή ημέρα του στην εξουσία».

Ακόμη, εκτιμάται πως ο Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της ομιλίας του θα επιχειρήσει να πείσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για τον νέο κορωνοϊό, θα αναφερθεί στη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, στις διενέξεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία, με την Κίνα για την Ταϊβάν και με το Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τον Φεβρουάριο, η Νάνσι Πελόσι είχε αναγγείλει πως θα προσκαλούσε τον πρόεδρο να εκφραστεί ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου, αφού εγκρινόταν το νομοσχέδιο για το νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, κόστους 1,9 τρισ. δολαρίων. Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε και επικύρωσε τον νόμο αυτόν την 11η Μαρτίου.

Η πρώτη ομιλία κάθε νεοεκλεγμένου προέδρου δεν θεωρείται τυπικά η καθιερωμένη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union, SOTU). Η πρώτη τέτοια ομιλία του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν θα γίνει πριν τον Ιανουάριο του 2022, όταν θα έχει κλείσει πλέον πάνω από 12 μήνες στην προεδρία. Για την ιστορία, ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, είχε απευθύνει την τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης τον Φεβρουάριο του 2020. Από εκείνη την ομιλία, που χρησιμοποίησε για να προβάλει τις μεγάλες επιτυχίες του ενώ ξεκινούσε εκλογική χρονιά, οι περισσότεροι θυμούνται το γεγονός πως αφού ο μεγιστάνας τελείωσε τον λόγο του, η κυρία Πελόσι έκανε κομμάτια το αντίτυπο της ομιλίας που είχε μπροστά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή