Η Ελλάδα αναμένεται ότι να είναι ένας από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, σημειώνοντας πως οι επενδυτές γνωρίζουν ήδη τα πλεονεκτήματα που επιφέρει για τη χώρα, κάτι που εξηγεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η οποία σημειώνει άνοδο 12% από τις αρχές του έτους και περίπου 63% από την έναρξη του πρώτου lockdown στη χώρα, τον Μάρτιο του 2020.

«Βλέπουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των ακινήτων, της ενέργειας και των τροφίμων και ποτών, καθώς και στις τράπεζες», ανέφερε, σημειώνοντας, πως το χρηματιστήριο, εξετάζει εάν υπάρχει αξία για την προσθήκη προϊόντων για αυτούς τους τομείς.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι πάνω από το 37% των επιχορηγήσεων θα διατεθούν σε «πράσινα έργα», με το υπόλοιπο να πηγαίνει σε έργα ψηφιακής μετάβασης, σε επενδύσεις αλλά και σε δράσεις για την απασχόληση, την εκπαίδευση και σε μέτρα κοινωνικής συνοχής, με τους επενδυτές στο ΧΑ να επικεντρώνονται ιδίως στις εταιρείες ενέργειας, δεδομένης της δυναμικής των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια μπορούν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 25% κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους και επιπλέον 8,2% πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επεξεργάζεται επίσης τη δημιουργία ως τον Οκτώβριο ενός νέου δείκτη με βάση τα κριτήρια περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) για να βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίσουν τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς.

Η συμμετοχή στον δείκτη θα βασίζεται στην ευαισθησία των εταιρειών να παρέχουν στην επενδυτική κοινότητα πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς, ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου ΕΧΑΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών