Το Allfunds μπορεί άνετα να παρακάμψει τον κόσμο του Reddit. Η πλατφόρμα, που ανήκει στους Hellman & Friedman, η οποία συνδέει καταθέτες με διαχειριστές κεφαλαίων, σχεδιάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Ενώ η εξάρτησή του από θεσμικούς εταίρους, όπως τράπεζες, σημαίνει ότι θα χάσει από την ταχεία ανάπτυξη των ερασιτεχνικών συναλλαγών σε μετοχές, το μέγεθός του και η κερδοφορία του καθιστούν την αποτίμηση των 7 δις ευρώ ελκυστική.

Το Allfunds είναι απόδειξη για τα οφέλη του να μην είσαι μέρος μιας τράπεζας. Η εταιρεία ξεκίνησε ως μονάδα της ισπανικής τράπεζας Banco Santander, προσφέροντας στους πελάτες της έναν τρόπο για να επενδύσουν στα ίδια ταμεία της τράπεζας. Αφού πωλήθηκε σε εταιρεία ιδιωτικού κεφαλαίου το 2013, υπερτριπλασίασε το ενεργητικό της στο 1,2 τρις ευρώ προσφέροντας μια ευρεία γκάμα ταμείων σε καταθέτες άλλων ιδρυμάτων.

Παρ΄ ότι αυτοπροσδιορίζεται ως «wealth-tech», επιλέγοντας την εισαγωγή της στο Αμστερνταμ που είναι κέντρο τεχνολογίας, το μοντέλο του Allfunds είναι κάθε άλλο παρά σέξι, αφού βγάζει χρήματα κάνοντας δουλειές με τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς συμβούλους και πουλώντας στους πελάτες τους παραδοσιακά αμοιβαία και ETFs, λαμβάνοντας ως πληρωμή μια μικρή προμήθεια από τους διαχειριστές ενεργητικού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσει την επιτυχία που είχαν οι συναλλαγές μετοχών σε άλλες πλατφόρμες συναλλαγών όπως η Robinhood, ή φόρουμ όπως το Reddit. Παρ΄ ότι άνθισε εκτός της Santander, παραμένει εξαρτημένη από τις τράπεζες για να βρεί πελάτες.

Τουλάχιστον η αποτίμησή της δεν είναι τόσο μεγάλη. Το Allfunds είχε τζίρο 370 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 και ελπίζει σε οργανική ανάπτυξη του 15% φέτος φτάνοντας τα 455 εκατ. ευρώ υπολογίζοντας μια εξαγορά, όπως ανέφερε σε παρουσίαση σε επενδυτές ομολόγων. Υποθέτοντας ότι το περιθώριό της θα ανέλθει στο 72%, ελαφρώς ψηλότερα από πέρυσι, το EBITDA της εταιρείας εκτιμάται στα 330 εκατ. ευρώ. Μια αποτίμηση γύρω στα 7 δις ευρώ, όπως ανέφερε το Reuters, θα ισοδυναμεί με ένα πολλαπλάσιο λίγο πάνω από 21 φορές. Αυτό είναι λίγο περισσότερο από την αποτίμηση της βρετανικής πλατφόρμας Hargreaves Lansdown και μια μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τον ανταγωνιστή της AJ Bell, που αποτιμάται στις 30 φορές το EBITDA.

Κι όμως, το Allfunds είναι μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο από αυτούς τους δύο. Το ενεργητικό του αυξήθηκε κατά μέσον όρο 24% στο διάστημα 2016-2020, κατά 50% λόγω των εξαγορών, ενώ διατηρεί περιθώριο EBITDA γύρω στο 70%, ξεπερνώντας το 57% της Hardgreaves Lansdown, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Παραμένοντας προσκολλημένο στις μεγάλες τράπεζες μπορεί να συνεχίσει να είναι αποδοτικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners