Το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε στις 5 Μαΐου Στρατηγική για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση, με στόχο την ταχεία πραγματοποίηση αναγκαίων επενδύσεων για τη μείωση των κλιματικών κινδύνων και την ενίσχυση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η στρατηγική συνίσταται σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο 26 μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τα οποία οι επενδυτές μπορούν να προσανατολιστούν και η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για εισηγμένες και άλλες μεγάλες εταιρείες. Επίσης, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα στρέψουν σταδιακά τα ομόλογα τους προς τη βιωσιμότητα. Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών έναν όγκο επενδύσεων ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κατάλογος των μέτρων που έχουν συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί στροφή αφενός προς περισσότερο βιώσιμες μορφές επενδύσεων, αφετέρου προς νέες απαιτήσεις αναφοράς βιωσιμότητας και αειφορίας στις ετικέτες σήμανσης των προϊόντων γερμανικών εταιρειών.

Ακόμη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να προωθήσει την εν λόγω στρατηγική παραπέρα, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο παραμένει ανοιχτός ο διάλογος σε επίπεδο ΕΕ για το ποιες δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηριστούν βιώσιμες και ποιες όχι. Με αυτή τη στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδυναμώνει, ουσιαστικά, τη θέση της ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη και επουδενί κλιματικά ουδέτερη.

Πορεία υλοποίησης δράσης για τον μετασχηματισμό της γερμανικής χαλυβουργίας

Με τη γερμανική Ένωση Χαλυβουργιών (WV Stahl), τη γερμανική Ένωση Μεταλλουργιών (IG Metall), καθώς και με εκπροσώπους των μεγαλύτερων χαλυβουργικών εταιρειών, είχε τις προηγούμενες μέρες ο Γερμανός Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας P. Altmaier. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης για τον μετασχηματισμό της γερμανικής χαλυβουργίας και την προστασία του κλίματος, υπό τον τίτλο «Steel Action Concept», το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη συνάντηση, ο κ. Altmaier υπογράμμισε πως η βιομηχανία χάλυβα είναι μεν κεντρικός πυλώνας στήριξης της γερμανικής οικονομίας, ωστόσο αποτελεί ταυτόχρονα τον κλάδο της οικονομίας με το μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (2018: 58,6 εκατ. τόνων εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα). Επίσης, σημείωσε την ανάγκη συνένωσης κρατικών και ιδιωτικών φορέων, δεδομένου ότι ο μετασχηματισμός βιομηχανιών υψηλής έντασης ενέργειας, όπως είναι η βιομηχανία χάλυβα, αποτελεί μια απαιτητική διαδικασία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα επίτευξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης