«Μεγάλο περιθώρια ελιγμών», που περιορίζουν τους νομικούς κινδύνους τόσο  για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς εκκρεμούν και άλλες προσφυγές, έδωσε σύμφωνα με την Citigroup η  σημερινή απόφαση του  Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που απέρριψε αγωγή κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων PSPP ύψους 2,4 τρισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας πως η ΕΚΤ έχει δείξει πως το πρόγραμμα είναι κατάλληλο.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας είχε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο πως οι νομοθέτες απέτυχαν να ασκήσουν επαρκή έλεγχο στην Bundesbank, η οποία αγοράζει ομόλογα για λογαριασμό της ΕΚΤ, και διέταξε τη γερμανική κεντρική τράπεζα να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, αν η ΕΚΤ δεν δώσει νέα αιτιολόγηση που να αποδεικνύει πως το πρόγραμμα είναι απαραίτητο και κατάλληλο.

Με την σημερινή του απόφαση αναφέρει πως οι αιτιάσεις  είναι «αβάσιμες, δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Bundestag αντιμετώπισαν και εκτίμησαν ουσιαστικά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ… περιλαμβανομένης της εκτίμησης της αναλογικότητας». Αν και υπάρχουν  και άλλες προσφυγές σχετικά με το έκτακτο  πρόγραμμα PEPP, αλλά και κατά του Ταμείου Ανάκαμψης οι κίνδυνοι έχουν ελαχιστοποιηθεί, εκτιμά η Citigroup, την ώρα που πάντα υπάρχει και η πάγια θέση της ΕΚΤ ότι η Καρλσρούη δεν μπορεί να αντιταχθεί στις τελικές  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου που είναι και το  ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή