Τη χρυσή εποχή του άφησε πίσω του το City του Λονδίνου, καθώς το Brexit έφερε μια μαζική έξοδο ξένων πολυεθνικών που επέλεξαν να μετακινηθούν σε κάποιο έτερο κράτος μέλος της Ε.Ε. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά, όσο κάποιοι αναλυτές είχαν αρχικά φοβηθεί,  καθώς, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της NatWest, Χάουαρντ Ντέιβις, το City θα παραμείνει ένα κορυφαίο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο.

«Περίπου πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και πέντε μήνες μετά την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέλλον του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου παραμένει διασφαλισμένο» σχολίασε ο κ. Ντέιβις σε σημερινό άρθρο του στο Project Syndicate. Βέβαια όπως παραδέχεται και ο ίδιος, η χρυσή του εποχή έχει παρέλθει, όμως αυτό δεν υποβαθμίζει τον παρεμβατικό του ρόλο.

Το θέμα του City και των επιπτώσεων ενός διαζυγίου υπήρξε εξαρχής στην κορυφή της συζήτησης για το Brexit, με τους Remainers να τονίζουν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την αγορά και την οικονομία και τους Brexitiers να θεωρούν πως ο αντίκτυπος θα είναι μικρός. Βέβαια, η πανδημία ήρθε να μπερδέψει ακόμη περισσότερο την εικόνα, καθώς δυσκόλεψε τις εταιρείες που ήθελαν να μετακομίσουν την έδρα τους, και άρα το προσωπικό τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πλήρως, καθώς η χώρα βρίσκεται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της μετά Ε.Ε. εποχής. Εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός για θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Φροστ σε δηλώσεις του προ ημερών επεσήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να εργαστεί πάνω στην προσπάθεια να καταστήσει το City πιο ελκυστικό στους ξένους επενδυτές, εκμεταλλευόμενη ακριβώς την ελευθερία που διαθέτει πλέον μακριά από τους κανόνες και την εποπτεία των Βρυξελλών.

Μια τέτοια εξέλιξη έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί τη δυσφορία της Ε.Ε. δυσκολεύοντας τη δυνατότητα επίτευξης μιας διμερούς συμφωνίας για τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που είναι από τους τομείς που εκκρεμούν στις σχέσεις των δύο πλευρών μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου στις 31 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, πρόσφατα η Γαλλία άρχισε από μόνη της να απειλεί πως θα μποϊκότάρει μια τέτοια συμφωνία, αν δεν διασφαλίσει νέους όρους αλιείας για τους ψαράδες της στη Μάγχη περιπλέκοντας την εικόνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή