Άλλο ένα βήμα για τον ενεργειακό και εταιρικό της μετασχηματισμό κάνει η ΔΕΗ.

Μετά την είσοδό της στην προμήθεια φυσικού αερίου, στην ηλεκτροκίνηση και στις ΑΠΕ, η δημόσια εταιρία εισέρχεται και σε μία ακόμη πολλά υποσχόμενη ενεργειακή αγορά. Αυτής της παροχής υπηρεσιών για την ενεργειακή αποδοτικότητα.  Στον συγκεκριμένο κλάδο, οι ανταγωνιστές της δημόσιας εταιρείας ήδη δραστηριοποιούνται έχοντας με αυτόν τον τρόπο διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων τους και κατά συνέπεια και τις πηγές εσόδων τους.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της επιχείρησης με αφορμή την υποχρεωτική προσαρμογή των εισηγμένων εταιριών στις διατάξεις της νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων για τις 4 Ιουνίου. Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνει είναι και αυτή του άρθρου 3 του καταστατικού της που αφορά στο σκοπό δραστηριότητας της ΔΕΗ. Έτσι προστίθεται «η εμπορία, προμήθεια και πώληση και κάθε είδους συναφών προϊόντων και εξοπλισμού, καθώς και η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών μελέτης, εφαρμογής, εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης συστημάτων παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και εγκαταστάσεις».

Η δημόσια εταιρεία με τον τρόπο αυτό αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να κινηθεί στα πεδία της παροχής υπηρεσιών για την εγκατάσταση π.χ. φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες κτιρίων για την εφαρμογή του net metering, στην παροχή λύσεων σε επιχειρήσεις για τη διαχείριση και την εξοικονόμηση ενέργειας κλπ.

Με βάση την προτεινόμενη τροποποίηση του καταστατικού η ΔΕΗ θα μπορεί να συνοδεύει τις υπηρεσίες αυτές και με χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διευκόλυνση των πελατών της.

Η εταιρία, όπως προαναφέρθηκε, προχωρά και σε τροποποιήσεις του καταστατικού της που αφορούν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Χωρίς, όμως, να ανατρέπονται σημαντικά τα σημερινά δεδομένα της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Έτσι διατηρεί τον αριθμό των μελών του σε 11 εκ των οποίων οι δύο θέσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων παραμένουν ως έχουν με την εκλογή τους να προέρχονται από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα εννέα αυτά θα επιλέγονται με την «πολιτική καταλληλότητας» που εισάγει η νομοθεσία του 2020 και εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Στο ΔΣ θα πρέπει να τηρούνται και οι κανόνες διασφάλισης της διαφοροποιούμενης εκπροσώπησης κατά φύλο, ηλικία, εκπροσώπηση μετόχων και επιστημονικό/επαγγελματικό πεδίο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια