Σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 800 εκατ. ευρώ προχωρά η Alpha Bank, με στόχο να είναι έτοιμη για τη μεταπανδημική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η διοίκησή της θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στις αγορές, για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα καύσιμα που θα επιτρέψουν τη σημαντική επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό η έκδοση των νέων μετοχών να κλειδώσει στο επόμενο ΔΣ της τράπεζας που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2021.

Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα επικυρώσει την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου, ανοίγοντας το δρόμο για το τελευταίο στάδιο της όλης διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αν όλα πάνε βάση προγραμματισμού, η τράπεζα αρχές Ιουλίου θα έχει εξασφαλίσει τα κεφάλαια που αναζητά.

Πού θα χρησιμοποιηθούν

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έχει κατ΄ επανάληψη υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να συνοδεύονται από τραπεζικό δανεισμό.

Ως εκ τούτου, θέλει να έχει επαρκή κεφάλαια, περισσότερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που θα επιτρέψουν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων στην πραγματική οικονομία και την περαιτέρω στήριξη των ρυθμών ανάκαμψης.

Δηλαδή η έκδοση μετοχών θα είναι αποκλειστικά αναπτυξιακού χαρακτήρα, κάτι που συνέβη τελευταία φορά στον κλάδο στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Κατά τα άλλα, τα υφιστάμενα κεφάλαια της τράπεζας είναι αρκετά για την υλοποίηση ενός επιθετικότερου σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο τη μείωση του δείκτη καθυστερήσεων κάτω από το 10% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank σχεδιάζει το υπερδιπλασιασμό των δανείων που θα αποαναγνωριστούν σε αυτό το διάστημα, από τα 3,3 δισ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ, κάτι που θα επέλεγε ούτως ή αλλιώς και ανεξάρτητα από την αύξηση κεφαλαίου.

Οι όροι της έκδοσης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με όρους που «θα προστατεύσουν την επένδυση των υφιστάμενων μετόχων».

Χρηματιστηριακά γραφεία, ερμηνεύοντας αυτήν την τοποθέτηση, επισημαίνουν ότι στην επικείμενη έκδοση όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν προτιμησιακό δικαίωμα, που θα τους εξασφαλίζει ότι εφόσον συμμετάσχουν με τα αναγκαία κεφάλαια στη διαδικασία, τα ποσοστά θα παραμείνουν τα ίδια.

Πηγές από επενδυτικούς οίκους που έχουν εικόνα των προθέσεων της Alpha Bank, σημειώνουν ότι στόχος της είναι οι νέες μετοχές να εκδοθούν στα επίπεδα του 1 ευρώ.

Ωστόσο, ο τίτλος της στη συνεδρίαση της Παρασκευής κλείδωσε στο limit down κάτω από αυτά τα επίπεδα. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αν η πτώση της μετοχής συνεχιστεί και την ερχόμενη Δευτέρα, «τα δεδομένα θα αλλάξουν, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υλοποίηση της αύξησης και τους όρους της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις