Μία «πλήρης» ανάκαμψη από την πανδημία θα απαιτούσε το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης να αυξηθεί σημαντικά πάνω από την προ πανδημίας τάση, εκτίμησε σε ειδική ανάλυση της Citigroup, ο οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Christian Schulz.

Η ταχεία μείωση του Δημοσίου Χρέους που αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη εξαετίας της πανδημίας δεν είναι ρεαλιστική και ίσως ούτε και επιθυμητή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας μία μόνιμη αύξηση της παραγωγής κατά μόλις 1¼% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα επαρκούσε να  αντισταθμίσει την αύξηση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ της κατά την περίοδο της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά και η ΕΚΤ θα ήθελε  μια ισχυρότερη ανάκαμψη, ενώ αν και η δυναμική του πληθωρισμού επέστρεψε ήδη στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την πανδημία, αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό, καθώς με αποτέλεσμα η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιεί σχεδόν τα ίδια μέσα τα οποία απλός ισχυροποιήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.  

Η Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα πάντως οι προβλέψεις της τράπεζας είναι μάλλον καλές, καθώς σε ξεχωριστή της έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης, η Citigroup εκτιμά πως  η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φθάνει στο 16% του ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% αφορά επιχορηγήσεις).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, αναμένει ισχυρή ανάπτυξη τουλάχιστον για επόμενα 5 χρόνια.

Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2021, εκτιμάται στο  4,1% για το το 2022 στο 6,5%, για το 2023 στο 3,9% για το 2024 στο 3,4% και για το 2025, στο 3,3%. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία