Τη δυνατότητα εξόφλησης των αποκαλούμενων κορωνοχρεών σε έως και 240 δόσεις έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η επιλογές  ξεκινούν από τις 24 πάνε στις 60 και τις 120 και φτάνουν ως και τις 240 δόσεις, ενώ αφορούν τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις με σκοπό να εξοφλήσουν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν την εποχή της πανδημίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει  αριθμό δόσεων, οι οποίες θα ταιριάξουν με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις θα συνιστούν την βάση για όλους τους οφειλέτες.

Με άλλα λόγια το βασικό μοντέλο θα είναι αυτό που ήδη έχει υιοθετηθεί για την εξόφληση των χρεών που «πάγωσαν» την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, πάνω στο οποίο θα δομούνται επιπλέον δόσεις! Το ίδιο μοντέλο θα αξιοποιηθεί τόσο στην εξόφληση φόρων όσο και εισφορών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία έχει «παγώσει» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Μετά τη λήξη της αναστολής είσπραξης μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο προβλέπει είτε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης που θα επιλέξει ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Με βάση το παραπάνω, θα αναγνωρίζεται  το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων, το οποίο θα είναι εξατομικευμένο, κάτι το οποίο σημαίνει πως όσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του.

Το επόμενο στάδιο αριθμού δόσεων σχεδιάζεται να είναι ο αριθμός των 60 ή 72, δηλαδή χρονικός ορίζοντας εξόφλησης χρέους 5 ή 6 ετών.

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως πως οι δικαιούχοι του βασικού μοντέλου που ίσχυε θα διευρυνθούν. Στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 24- 48 δόσεων θα ενταχθούν και όσοι δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν  τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ της περασμένης χρονιάς. Δηλαδή δημιούργησαν χρέη την περίοδο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου 2020.

Κάτι που θα τους δώσει δικαίωμα και στις 60 ή 72 δόσεις εφόσον βέβαια καλύπτουν τις προϋποθέσεις. Το νέο σχέδιο δεν αποκλείεται να αφορά και όσους δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021.

Ρύθμιση σε έως 120 δόσεις

Ακόμη μία ευκαιρία θα έχουν όσοι έχασαν στο παρελθόν το δικαίωμα επαναφοράς τους στις 100 ή 120 δόσεις για να το επανακτήσουν.

Ήδη έχει δοθεί ευκαιρία επανένταξης σε φορολογούμενους που έπληξε η πανδημία και λόγω αντικειμενικής δυσκολίας δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων.

Προϋπόθεση για επανένταξή τους στην ρύθμιση ήταν να είχαν μείνει εκτός των συγκεκριμένων σχημάτων την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο του 2020.

Για όσους δεν πρόλαβαν τον προηγούμενο κύκλο των ρυθμίσεών τους θα δοθεί μια νέα ευκαιρία.

Έτσι, οι οφειλέτες θα μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτήν.

Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη, όπως και τις προηγούμενες φορές, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Ο νέος πτωχευτικός

Από την 1η Ιουνίου ενεργοποιείται ο Πτωχευτικός Νόμος που δίνει μία επιπλέον δυνατότητα στην εξόφληση χρεών. Κάποιες κατηγορίες υπερχρεωμένων θα έχουν την επιλογή να εξιφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι και σε 240 δόσεις, ήτοι σε 20 χρόνια!

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δυνατότητα που δίνει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο για ρύθμιση χρεών μέσα από τον λεγόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό. Πρόκειται για μια συνολική διευθέτηση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες.

Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (http://www.keyd.gov.gr/).

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα παρέχεται στον ιδιώτη ή την επιχείρηση, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού «κουρέματος».

Η δυνατότητα αποπληρωμής παρέχεται σε έως και 240 δόσεις.

Προϋπόθεση είναι το χρέος να κρίνεται βιώσιμο και να υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι για να υποβάλει ο οφειλέτης την σχετική αίτηση θα πρέπει να έχει χρέη σε τουλάχιστον δύο φορείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax