«Εμείς σας καλούμε να μας φορολογήσετε, αλλά αν εσείς δεν θέλετε δεν θα κάτσουμε να σκάσουμε»! Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέπτονται οι «υπερ-πλούσιοι» της λίστας Forbes οι οποίοι, όπως μόλις αποκαλύφθηκε από διαρροή που ελέγχεται ως… ελεγχόμενη, συνήθως δεν πληρώνουν φόρους. Ή πληρώνουν λιγότερους (σε απόλυτους αριθμούς, όχι αναλογικά με τα εισοδήματα ή την περιουσία τους) ακόμα και από τις γραμματείς τους, όπως ευθαρσώς είχε παραδεχθεί ο Γουόρεν Μπάφετ για να του απαντήσουν δημοσίως κάποιοι φίλοι του με τη γνωστή αμερικάνικη έκφραση «βάλε τα λεφτά σου στο στόμα σου και βούλωστο»!

Το όνομα του Γουόρεν Μπάφετ περιλαμβάνεται εξάλλου στον κατάλογο των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων με τη χαμηλή έως ανύπαρκτη φορολόγηση που δημοσιοποίησε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα ProPublica. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ο εμβληματικός επενδυτής που τον Αύγουστο κλείνει τα 91 χρόνια της ζωής του δεν είναι από τις κραυγαλέες περιπτώσεις φοροαποφυγής (καθόλα νόμιμης φυσικά). Το μεγάλο αφεντικό της Amazon Τζεφ Μπέζος, που ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο πρώτο ταξίδι στο διάστημα που διοργανώνει η διαστημική εταιρεία που μεταξύ άλλων διαθέτει, το διάστημα 2007 έως 2011 δεν πλήρωσε ούτε σεντ φόρο!

Μηδενικός ήταν ο φόρος που κλήθηκε να καταβάλει για τα εισοδήματα του 2018 και ο έτερος υπερδραστήριος και πολυπράγμων ανερχόμενος αστέρας του αμερικανικού επιχειρηματικού στερεώματος, ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της εταιρείας κατασκευής αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, Έλον Μασκ. Μηδενικός εμφανίζεται και ο φόρος που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια και ο Τζορτζ Σόρος, όμως επιτελείς του ουγγρικής καταγωγής «κροίσου» εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εξηγούν ότι αυτό συνέβη επειδή οι επενδύσεις του υπήρξαν εσχάτως ζημιογόνες. Την ανησυχία του για τη διαρροή εξέφρασε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα των «προκλητικώς φορολογηθέντων» των τελευταίων ετών.

«Παραθυράκια» για λίγους

Συνολικά οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί πολίτες φορολογούνται συστηματικά με ποσοστό 15,8% κατά μέσον όρο για τα εισοδήματά τους, διαπιστώνει η ProPublica. Πρόκειται για ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από τους περισσότερους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, σημειώνει η ιστοσελίδα, η οποία υπόσχεται να δημοσιοποιήσει στοιχεία για περισσότερους «κροίσους» τις επόμενες εβδομάδες.

Η διαρροή πάντως χαρακτηρίστηκε ως «παράνομη» από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη, παρά το ότι πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι η άμβλυνση των φορολογικών ανισοτήτων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το FBI και οι αμερικανικές φορολογικές αρχές έχουν λάβει γνώση εξάλλου των στοιχείων που δημοσιοποίησε η ProPublica και διευκρίνισαν ότι ξεκίνησαν πάραυτα έρευνες.

Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί που έβαλε στο μικροσκόπιό της αύξησαν κατά 401 δισ. δολάρια την περιουσία τους την περίοδο 2014-2018, αλλά για τα χρόνια αυτά πλήρωσαν φόρο εισοδήματος μόλις 13,6 δισ. δολαρίων. Αυτό το πέτυχαν «χρησιμοποιώντας απόλυτα νόμιμες στρατηγικές φορολόγησης που μόνο οι υπερβολικά πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν, εξασφαλίζοντας προκλητικές απαλλαγές φόρων που θα έπρεπε να καταβάλλουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ελεγχόμενη η διαρροή;

Ο Τζο Μπάιντεν ως γνωστόν θέλει να αυξήσει τη φορολόγηση των πλουσίων Αμερικανών και επίσης να επιβάλει ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης των μεγάλων υπερεθνικών επιχειρήσεων παγκοσμίως όχι μόνο για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και για να συγκεντρώσει κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσει το ιλιγγιώδες πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θέλει να εφαρμόσει στις ΗΠΑ προκειμένου να βρει η αμερικανική οικονομία τα «πατήματά» της και να αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση που έφερε η πανδημία.

Η συγκυρία αυτή δημιουργεί την σκέψη στους «καχύποπτους» ότι, παρά το ότι επισήμως η διακυβέρνηση Μπάιντεν διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την «παράνομη διαρροή κυβερνητικών στατιστικών δεδομένων», όπως κατήγγειλε η Τζεν Ψάκη, είναι η ίδιες οι κυβερνητικές φορολογικές υπηρεσίες που διοχέτευσαν στη δημοσιότητα στοιχεία για κάποιες προκλητικές περιπτώσεις «μη-φορολόγησης», προκειμένου να δημιουργήσουν… κλίμα και να προωθήσουν ευκολότερα την αύξηση της φορολόγησης φυσικών προσώπων. Διότι, ως γνωστόν, στη συνείδηση των Αμερικανών οι έννοιες της άμεσης φορολόγησης και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά βάρη δεν είναι εδραιωμένη όπως στη συνείδηση των Ευρωπαίων, φέρ’ ειπείν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως