Κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων, από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές, το οποίο όσο περνούν οι μήνες θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, προκαλούν ήδη οι νέες αντικειμενικές αξίες που αυξήθηκαν έως και 250% και θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022.

Συμβολαιογράφοι και ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του έτους καθώς πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία προκειμένου να αποφύγουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες τιμές ζώνης.

Στις 7.635 περιοχές-ζώνες που οι τιμές τράβηξαν την ανηφόρα οι φόροι μεταβίβασης θα κάνουν άλμα. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος100 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 1.700 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από3.750 ευρώ που είναι σήμερα, σε έξι μήνες θα «φουσκώσει»στα 5.100 ευρώ (αύξηση φόρου 36%).

Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, στο Λαγονήσι με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής από 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 1.450 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. από 2.250 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα εκτοξευτεί στα 4.350 ευρώ στις αρχές του 2022 (αύξηση φόρου 93%).

Μαρούσι

Στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξία από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 54%). Για μια τέτοια μεταβίβαση, ο φορολογούμενος έχει κάθε λόγο να «τρέξει» έως το τέλος του έτους.

Μετά και τα αποκαλυπτήρια των 13.808 αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου να γλιτώσουν φόρους και έξοδα. Οπως άλλωστε σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Mega) «επειδή οι φόροι μεταβίβασης σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες και η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη».

Πάντως οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες έχουν ήδη πατήσει το «γκάζι» στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους και εν μέσω lockdown, μόνο στον Δήμο Αθηναίων άλλαξαν χέρια 1.409 ακίνητα όταν το ίδιο διάστημα του 2020 είχαν ολοκληρωθεί 1.269 μεταβιβάσεις.

Με την αύξηση της τιμής ζώνης, δεν αυξάνεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης αλλά και τα έξοδα αγοραπωλησίας ενός ακινήτου, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Ακόμη και στις γονικές παροχές που ο φόρος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μηδενικός λόγω του αφορολόγητου ορίου, τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογράφοι, υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο κ.λπ.) θα φουσκώσουν από το 2022. Οπότε και πάλι ισχύει ο κανόνας:

Στις περιοχές που αυξάνεται η τιμή ζώνης, συμφέρει τους φορολογουμένους να σπεύσουν για την απόκτηση ή γονική παροχή ακινήτου.

Στις περιοχές που μειώνεται η τιμή ζώνης, οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές μπορούν να περιμένουν. Για διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Πεντέλη, όπου η κατώτερη τιμή μειώνεται κατά 20% από τα 1.750 ευρώ στα 1.400, ο φόρος μεταβίβασης είναι σήμερα 6.300 ευρώ και μειώνεται σε 5.040 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα κερδίσει 1.260 ευρώ αν περιμένει να κάνει τη συγκεκριμένη μεταβίβαση μετά την 1η Ιανουαρίου 2022.

ΕΝΦΙΑ

Εξόφληση σε 10-12 μηνιαίες δόσεις

Οι ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών αλλάζουν εκ βάθρων τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όπως δήλωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας θα εξοφλείται σε 10-12 μηνιαίες δόσεις από τον Μάρτιο. Ο φόρος ακινήτων θα επανασχεδιαστεί με νέους μειωμένους συντελεστές και νέα κλιμάκια με στόχο να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στους φορολογουμένους με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει το επόμενο έτος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες και υποφορολογούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φουσκώσει το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax