Το «πράσινο φως» για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού τομέα στην Ελλάδα, που έχουν πληγεί από την έξαρση του κορονοϊού ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με αυτό, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων και άμεσων επιχορηγήσεων.

Από εκεί και πέρα, το καθεστώς θα υλοποιηθεί από την «Εγγύηση Επιχειρήσεων ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ για την COVID-19», ένα νέο Ταμείο, το οποίο συστάθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ).

Με βάση το μέτρο θα χορηγηθούν μερικές εγγυήσεις για επιλέξιμα δάνεια κεφαλαίων κίνησης, τα οποία χορηγούνται από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Επιπλέον, το μέτρο θα καταστήσει δυνατή την επιδότηση των προμηθειών δανειακής εγγύησης, υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Ακόμη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις δανειακές εγγυήσεις, i) η ενίσχυση θα καλύπτει εγγυήσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης με περιορισμένη διάρκεια και ύψος, ii) τα ετήσια επιτόκια των δανείων τηρούν τα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο και iii) το μέτρο περιορίζει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει το κράτος σε 80 % κατά μέγιστο. Όσον αφορά τις άμεσες επιχορηγήσεις, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.

Η στήριξη στο πλαίσιο του καθεστώτος θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Optima Bank: Bonus στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδί
Επιχειρήσεις |

Bonus στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδί από την Optima Bank

Η κίνηση της Optima bank, αποτελεί μία αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέες οικογένειες και μία πρωτοβουλία ευθύνης απέναντι σε ένα κοινό μας πολυπαραγοντικό εθνικό κοινωνικό πρόβλημα