Ψηλά στην ατζέντα των πολιτών έρχεται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής κατατάσσοντας το μάλιστα στο τρίτο κατά σειρά προτεραιότητας θέμα προς αντιμετώπιση, μετά την ανεργία και την οικονομία.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε  Opinion Poll, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του ΕΜΠ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου H2020 PARIS REINFORCE, με Επιστημονικό  Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ Χάρη Δούκα.

Τα ευρήματα της έρευνας «Κλιματική Αλλαγή, Πανδημία και Ανάκαμψη – Τι πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες» παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης του PARIS REINFORCE από τον Ζαχαρία Ζούπη, Διευθυντή Ερευνών της Opinion Poll, και τον κ. Δούκα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.001 νοικοκυριών πανελλαδικά κατά το διάστημα 11 με 17 Μαίου του 2021.

Επίγνωση για την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της το 98% των πολιτών θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον πλανήτη, ενώ το 92% συμφωνεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι φυσικές καταστροφές στη χώρα μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ποσοστά που φανερώνουν πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει επίγνωση του προβλήματος που απειλεί συνολικά τη γη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων λένε ότι το πετρέλαιο, ο λιγνίτης, η πυρηνική ενέργεια και η βιομάζα συμβάλλουν αρνητικά στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Αντίθετα, όπως φαίνεται από τα ποσοστά των απαντήσεων εντός εισαγωγικών ελάχιστα συμβάλλουν η ηλιακή ενέργεια (65,8%), η υδροηλεκτρική (51,3%), η αιολική (47,1%), η γεωθερμία (36,1%) και το φυσικό αέριο (27,8%).

Από την έρευνα κρούεται επίσης καμπανάκι ως προς το βαθμό επικοινωνίας του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Κι αυτό καθώς το 68% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τις προτεραιότητες του ενεργειακού σχεδιασμού. Θετικά απαντά μόλις το 29%.

Επενδύσεις σε ΑΠΕ

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Στην ερώτηση που ετέθη: «Σε ποιες από τις παρακάτω πηγές ενέργειας πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύσει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εθνικές προτεραιότητες;» Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι:

·      Ηλιακή ενέργεια 78,4%

·      Αιολική ενέργεια 59,5%

·      Υδροηλεκτρική ενέργεια 31,7%

·      Φυσικό αέριο 28.4%

·      Γεωθερμία 18,1%

·      Βιομάζα 6,5%

Οι πολίτες καταρρίπτουν επίσης και το story που είχε χτιστεί αναφορικά με την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα το 64% διαφωνεί με την ενοικίαση θαλάσσιων οικοπέδων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ μόλις το 25% συμφωνεί.

Στον αντίποδα το 65% συμφωνεί με την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Ναι στους ακτιβιστές

Εντύπωση προκάλεσε επίσης και η απάντηση που έδωσαν οι πολίτες για τους ακτιβιστές που ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσα από τις πρωτότυπες μορφές διαμαρτυρίας. Το 67% τάσσεται υπέρ και μάλιστα δείχνουν να γνωρίζουν και την Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Πανδημία και κλιματική αλλαγή

Πάντως, ένας στους τρεις πιστεύει ότι η πανδημία σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την κλιματική αλλαγή, ενώ το 58% έχει αντίθετη άποψη.

Στο ερώτημα «σε τι βαθμό πιστεύετε ότι η ανάκαμψη από την πανδημία πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους πράσινης ανάπτυξης;» Το 44%  απαντά «πολύ» και το 14% «αποκλειστικά».

Τέλος το θέμα της κλιματικής αλλαγής έρχεται στα πρώτα που θεωρούν οι πολίτες ότι επείγει ως προς την αντιμετώπιση τους.

Στην ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες: «Βαθμολογήστε τα επόμενα θέματα ως προς την σημασία τους για άμεση αντιμετώπιση…»

Οι απαντήσεις που έδωσαν ήταν

·      Ανεργία 67%

·      Οικονομία 58,3%

·      Κλιματική αλλαγή 55,7%

·      Ασφάλεια 54,7%

·      Γεωπολιτικά 38,5%

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green