Ο κατασκευαστής  Ray-Ban, EssilorLuxottica, διεκδικεί έκπτωση για την εξαγορά της GrandVision ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι ο λιανοπωλητής οπτικών ειδών παραβίασε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τους όρους εξαγοράς, η οποία συμφωνήθηκε το 2019. Η ετυμηγορία “έκπληξη” σημαίνει ότι ο 64 δισεκατομμυρίων ευρώ κολοσσός οπτικών ειδών έχει τη δυνατότητα να μην πληρώσει ποινή 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η προσπάθεια επίτευξης χαμηλότερης τιμής θα ήταν προτιμότερη.

Η φετινή επιτυχία της εταιρείας GrandVision, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έκανε την EssilorLuxottica να αναθεωρήσει για τη τιμή. Ωστόσο, οι προσπάθειες της εισηγμένης στο Παρίσι, μέσω των δικαστηρίων, να συγκεντρώσει λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες της GrandVision το 2020, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των σχέσεων της με τους πελάτες, αρχικά, απορρίφθηκαν.

Αυτό, όμως, άλλαξε εντελώς. Η απόφαση θέτει σε ισχυρή θέση τον κατασκευαστή φακών και σκελετών, ο οποίος ελέγχεται από τον Ιταλό δισεκατομμυριούχο, Leonardo Del Vecchio. Ο κατακερματισμένος τομέας οπτικών ειδών της Ευρώπης συνεπάγεται ότι η GrandVision δεν έχει πολλούς πιθανούς αγοραστές, πέραν της EssilorLuxottica, την επιχείρηση που κατέχει ηγετική θέση στην αγορά, με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται σε περίπου 16%. Αυτό θέτει το επενδυτικό ταμείο HAL, το οποίο κατέχει σχεδόν το 80% της GrandVision, σε αμυντική θέση.

Ο προϊστάμενος της EssilorLuxottica, Francesco Milleri, έχει, έτσι, την ευκαιρία να προβεί σε περικοπές στην προσφορά μετρητών των 28,42 ευρώ ανά μετοχή. Η μείωση κατά 11% – περίπου ίση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της GrandVision – αποτιμά τον λιανοπωλητή οπτικών ειδών στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Ωστόσο, σύμφωνα με το κόστος κεφαλαίου της GrandVision, αυτό αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα, ακόμη και σε περίπτωση εξοικονόμησης κόστους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Breakingviews. Εάν o Milleri μπορεί να εξάγει 200 εκατομμύρια ευρώ αποταμιεύσεων, συν των αναμενόμενων 433 εκατομμυρίων ευρώ από το λειτουργικό κέρδος της GrandVision το 2023, θα έχει απόδοση 6,8%, πλην του φορολογικού συντελεστή της Ολλανδίας (25%). Αυτό είναι το ίδιο με το εκτιμώμενο κόστος κεφαλαίου του ολλανδικού ομίλου.

Οι προοπτικές της GrandVision μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα λειτουργικά κέρδη του τρέχοντος έτους είναι πιθανό να είναι κατά ένα τέταρτο χαμηλότερα των κερδών του 2019 και δεν πρόκειται να ανακάμψουν για λίγα ακόμη χρόνια. Έχει, ακόμη, σημειωθεί μεγάλη αύξηση στην προτίμηση στις διαδικτυακές αγορές σε σχέση με τις αγορές στα μαγαζιά. Η μείωση της τιμής στα 24,5 ευρώ, σχεδόν 15% έκπτωση, θα αντικατοπτρίζει αυτή την πραγματικότητα και θα δώσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους μετόχους της EssilorLuxottica. Το HAL συνεχίζει να λαμβάνει 16% πριμοδότηση στην προ-covid αποτίμηση της GrandVision. Η εναλλακτική λύση φαίνεται χειρότερη για όλους μας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners