Σχεδόν ένας στους πέντε νέους ενήλικες στις ΗΠΑ δεν εργαζόταν, ούτε σπούδαζε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς οι έγχρωμοι και ισπανόφωνοι νέοι παρέμειναν αδρανείς σε δυσανάλογα ποσοστά.

Στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους, περίπου 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 20-24 ετών, δεν εργάζονταν, σπούδαζαν, ή εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ –ποσοστό ΝΕΕΤ- όπως αποκάλυψε έκθεση του κέντρου οικονομικής πολιτικής και έρευνας. Ο αριθμός αυτός ήταν κατά 740.000, ή 24%, μεγαλύτερος από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προτού πολλοί χάσουν τις δουλειές τους ή επιλέξουν να μην εγγραφούν στα κολέγια που έκλεισαν με την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αδρανής νεολαία αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για το μέλλον της οικονομίας καθώς δεν αποκτά κρίσιμες δεξιότητες εργασίας για να καταφέρει να πραγματοποιήσει την μελλοντική πιθανότητα εισοδήματος. Επιπρόσθετα, τα υψηλά ποσοστά ΝΕΕΤ ίσως ενισχύσουν ένα περιβάλλον που είναι γόνιμο για κοινωνική αναταραχή. Η αύξηση του τελευταίου τριμήνου φαίνεται να καθοδηγείται κυρίως από την ανεργία, ενώ η εγγραφή στα κολέγια αυξήθηκε με την επανέναρξη των μαθημάτων, σύμφωνα με την έρευνα του CEPR. Οι νέοι ενήλικες εξακολουθούν να βιώνουν διψήφια ποσοστά ανεργίας. «Οι τρέχουσες προσπάθειες ανάκαμψης πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι οι νέοι ενήλικες στη σημερινή ποικίλη εργατική τάξη μπορούν να βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους στην αγορά εργασίας και να εφημερεύσουν τα επόμενα χρόνια,» όπως δήλωσε ο Σίμραν Κάλκατ, συγγραφέας της έκθεσης.

Ενώ το ποσοστό ΝΕΕΤ υποχώρησε από τα υψηλά του Απριλίου 2020, η πρόοδος στην μείωση των φυλετικών διαφορών δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό. Περίπου το 25% των έγχρωμων ενήλικων νέων ήταν αδρανές το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 20,9% την ίδια περίοδο του 2020. Το ποσοστό για  ισπανόφωνους ήταν λίγο κάτω από 20% ενώ για τους λευκούς Αμερικανούς περίπου 16%. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο δείκτης ανεργίας για εφήβους ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τον δείκτη για τις ηλικίες 20-24 τον Μάιο. Ωστόσο, ο δείκτης ανεργίας για όσους βρίσκονται στις αρχές της δεκαετίας των 20 βελτιώθηκε το τελευταίο εξάμηνο από το 10,7% στο 10,1%.

Τα στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα προσφέρουν περισσότερα στοιχεία για το κατά πόσον οι Αμερικανικές πολιτείες θα σταματήσουν τη χορήγηση έκτακτων επιδομάτων ανεργίας ώστε να ενθαρρύνουν τους ενήλικες νέους να επιστρέψουν στην εργασία. Δεν δείξουν επίσης αν υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες σε θέσεις εργασίας στον τομέα υπηρεσιών καθώς η οικονομία εξακολουθεί να ανοίγει, τομέας στον οποίο συνήθως απευθύνονται περισσότεροι νέοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή