Το αφεντικό της Burberry μετακινείται από τη μία αποστολή αναδιάρθρωσης στην άλλη. Ο αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατασκευαστής ακριβών καπαρντινών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο διευθύνων σύμβουλος Marco Gobbetti θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους και θα μετακινηθεί στη Salvatore Ferragamo. Ο ιταλικός όμιλος υποδημάτων και δερματίνων ειδών έχει επίσης μεγάλη ανάγκη για  ανάκαμψη. Αλλά η ξαφνική έξοδος του Gobbetti αφήνει την αποστολή του στην Burberry ημιτελή.

Η αλλαγή κατεύθυνσης του 61χρονου είναι λίγο αινιγματική. Η Ferragamo έχει το ένα τρίτο της αγοραίας αξίας της Burberry και βρίσκεται σταθερά στα χέρια της ομώνυμης οικογενειακής δυναστείας. Η ιταλική φίρμα είχε επίσης χαμηλές επιδόσεις έναντι των περισσότερων ανταγωνιστών της στον τομέα των ειδών πολυτέλειας, πριν από την επιδημία.

Εν τω μεταξύ, ο Gobbetti φεύγει με την αναστροφή που σχεδίαζε στη Burberry, ακόμη ημιτελή. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ήταν υπεύθυνος, η εταιρεία είχε αρχίσει να μεταμορφώνεται σε μια πιο ακριβή μάρκα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με πιο καθιερωμένα πολυτελή ονόματα όπως η Gucci ή η Moncler. Προσέλαβε τον σχεδιαστή Riccardo Tisci το 2018, στράφηκε προς περισσότερα δερμάτινα είδη υψηλού περιθωρίου κέρδους και πούλησε λιγότερα αντικείμενα με έκπτωση.

Παρά την πτώση των εσόδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πωλήσεις ρούχων και τσαντών με πλήρη τιμή της Burberry αυξήθηκαν 63% σε ετήσια βάση τους τρεις μήνες έως τα τέλη Μαρτίου και ήταν 12% πάνω από τα επίπεδα του 2019, ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι καταναλωτές αποδίδουν μεγαλύτερη αξία στο brand.

Ωστόσο, αυτές οι βελτιώσεις δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στην τιμή της μετοχής της Burberry. Από τότε που ο Gobbetti ανέλαβε τον Ιούλιο του 2017, οι μέτοχοι της Burberry είχαν συνολική απόδοση μόλις 47%, πολύ πίσω από το περίπου 200% που κέρδισαν οι ηγέτες του κλάδου, όπως οι Kering, LVMH και Moncler. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι καρποί της μεταστροφής του Gobbetti θα αποφέρουν μεγαλύτερα φρούτα από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις που συνέταξε η Refinitiv. Η απροσδόκητη αποχώρηση του ιταλικού εκτελεστικού δημιουργεί αμφιβολίες για αυτά τα κέρδη.

Μετά από πτώση 8% το πρωί της Δευτέρας, οι μετοχές της Burberry διαπραγματεύονται μόλις 12 φορές το προσδοκούμενο EBITDA, κάτω από τους  ανταγωνιστές της στον κλάδο πολυτελείας, ακόμη και από τη Ferragamo. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική της ηγεσία μπορεί να καταστήσει τη βρετανική εταιρεία, η οποία έχει κατακερματισμένη ιδιοκτησία, πιο ευάλωτη σε μια πιθανή εξαγορά. Προς το παρόν, ωστόσο, ο Gobbetti αποχώρησε από την πασαρέλα με την εργασία του ημιτελή.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners