Σε επτά πυλώνες διαρθρώνεται το επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, των Pyletech Shipyards και Pyletech Industries για το ναυπηγείο Σκαραμαγκά, όπως αναφέρουν οι θυγατρικές του Ομίλου North Star του Θεόφιλου Πριόβολου, μια ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών για τα ναυπηγεία, που είναι η Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Με μία νέα παρέμβαση του ο όμιλος North Star, οριοθετεί για μία ακόμη φορά τα “προβληματικά” στοιχεία του ενεργητικού των ναυπηγείων και παράλληλα ξεδιπλώνει το επενδυτικό του σχέδιο για το μέλλον, το οποίο υπόσχεται επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ και 1.600 άμεσες θέσεις εργασίας.

Το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου που θα δημιουργήσει στο Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και βιομηχανικό τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εμπορικής και επιβατηγού ναυτιλίας, της βιομηχανίας, αλλά και εκείνες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας. αναπτύσσεται σε επτά πυλώνες και συγκεκριμένα:
-στην τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού, τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και την κατασκευή νέων, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των ναυπηγικών και επισκευαστικών εργασιών.

-στη δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της επιστήμης, θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και νέα υλικά και θα ενισχύει τις ικανότητες κατασκευής και απόδοσης της νέας επιχείρησης.

-στη μετατροπή των ναυπηγείων σε καταλύτη επιτάχυνσης της απανθρακοποίησης (decarbonization), με τη μελέτη, σχεδίαση και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων.

-στην εφαρμογή τεχνολογιών εναλλακτικών (μη ορυκτών) καυσίμων καθώς και την υποστήριξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

-στην προσθήκη νέων υποδομών σε συναφείς τομείς, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές της νέας επιχείρησης.

-στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με τη συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση της διεθνούς και εγχώριας εμπειρίας σε συνεργασία με ΑΕΙ και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Κέντρα.

-στην δημιουργία συνεργειών, που θα δώσει δουλειά και σε πλήθος μικρότερων ναυπηγοεπισκευαστικών και άλλων συναφών βιομηχανικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δυο εταιρείες υπόσχονται ότι σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ συγχρόνως θα έχουν σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία.

Επίσης υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας μένει σε ελληνικά χέρια καθώς η Pyletech Shipyards και η Pyletech Industries είναι ελληνικές εταιρείες, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και διαθέτουν τη χρηματοοικονομική επάρκεια για να προχωρήσουν άμεσα στις επενδύσεις τους.
Πάντως η Pyletech Shipyards και η Pyletech Industries δεν παραλείπουν να αναφερθούν και σε μία σειρά μειονεκτημάτων που εμφανίζουν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις καθώς όπως επισημαίνουν την ανακοίνωση τους οι δύο εταιρείες «έχουν μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική εικόνα για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα πρώην ναυπηγεία».

Έτσι λοιπόν καταθέτουν «δίκαιες και επωφελείς για την απασχόληση και την εθνική οικονομία προτάσεις», οι οποίες βασίζονται στα εξής κριτήρια:

Για την ENAE

–στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων και των εγκαταστάσεων, με βάση τις τιμές της αγοράς και τις προηγούμενες πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον ειδικό διαχειριστή.

–στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.

–στη σύγκριση με τις τιμές, που πωλούνται πολύ πιο σύγχρονες ναυπηγικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

–στις άμεσες επενδύσεις, που είναι απαραίτητο να γίνουν, οι οποίες ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

–στα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να προστίθενται στην ονομαστική προσφορά μας για την ΕΝΑΕ, που θα πληρώσει αμέσως προς το δημόσιο ο νέος ιδιοκτήτης για τα απλήρωτα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας. Αν δεν πληρωθούν δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το ναυπηγείο.

Για την ΕΤΑΔ

–στην καθυστέρηση στην αξιοποίηση του οικοπέδου, λόγω της λειτουργίας στρατοπέδου 2.500 προσφύγων, που πρέπει να απομακρυνθεί το ταχύτερο.

–στο κόστος επιδιόρθωσης της δεξαμενής 5, που όντας σε αχρηστία επί χρόνια, φτάνει σε τέτοιο ύψος, ώστε να αξίζει να κατασκευαστεί από την αρχή.

–στο χρονικό διάστημα των 3-4 ετών που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στα αναγκαία έργα και στις υποδομές, που θα αξιοποιούν παραγωγικά το οικόπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις