Για πολιτική δειλία δεν μπορεί πάντως να κατηγορήσει κανείς τον Εμμανουέλ Μακρόν. Ένδεκα μήνες πριν από τη μεγάλη μάχη που θα δώσει για να ανανεώσει για μια πενταετία τη θητεία του και με τους πολιτικούς αναλυτές να προειδοποιούν για την «απειλή Λεπέν», ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι το καλοκαίρι αυτό θα πρέπει ενδεχομένως να λάβει «δύσκολες αποφάσεις για τις συντάξεις». Σημειωτέον ότι δεν είναι μόνο το τελευταίο καλοκαίρι πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά είναι μια περίοδος κατά την οποία η ανάγκη για «χαλάρωση» είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους Γάλλους, που πέρασαν ένα δύσκολο χειμώνα εγκλεισμών, περιορισμών και απαγορεύσεων.

Κατά την πρώτη ουσιαστικά προεκλογική περιοδεία που έκανε στην επαρχία Λο, στη σκιά των Πυρηναίων, ο Μακρόν αυτό ακριβώς ξεκαθάρισε: «Το φετινό δεν θα είναι ένα καλοκαίρι που θα περάσουμε σε μια ήπια πλαγιά»! Εντάξει, στη συγκεκριμένη επαρχία ο γάλλος πρόεδρος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Παρά ταύτα κατά τη διήμερη περιοδεία του στα γραφικά χωριά της περιοχής που διασχίζει ο ποταμός Λο, προσπάθησε να πιάσει τον σφυγμό των συμπολιτών του. Εξέδραμε δηλαδή στην επαρχία όπως είχε κάνει στην αρχή της θητείας του, όταν πάσχιζε να ξεπεράσει την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Τη φορά αυτή το πολιτικό βαρόμετρο της εφημερίδας «Les Echos» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Radio Classique» εξάλλου δείχνει μια σαφώς αυξημένη εμπιστοσύνη των Γάλλων ψηφοφόρων προς το πρόσωπό του.

Δυναμική επιστροφή στην «κανονικότητα»

Στη μικρή μεσαιωνική πόλη Μαρτέλ, όπου έχει κανείς την εντύπωση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει να κυλά, ο Μακρόν σε συνάντηση που είχε με συνταξιούχους παραδέχθηκε ότι «η πανδημική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει» για τη Γαλλία. Τόνισε ότι η πολιτική της «με κάθε κόστος» στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας δεν θα διακοπεί. Αλλά ο τερματισμός της καθόσον προχωρούν οι εμβολιασμοί (στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί των ανηλίκων) θα φέρει «στιγμές περίπλοκες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές» της κυβέρνησης.

Εκεί ακριβώς έκανε εξάλλου και την αναφορά του στις «ήπιες πλαγιές». Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι’ αυτό και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να διαχειριστώ τα πράγματα ξαπλωμένος το καλοκαίρι σε μια ήπια πλαγιά». Διότι «πρέπει να λάβουμε σοβαρές και δύσκολες αποφάσεις», όπως είπε ο γάλλος πρόεδρος. Και μια από τις δυσκολότερες είναι η μεταρρύθμιση των συντάξεων, μια κομβική μεταρρύθμιση της θητείας του που ήδη έχει διαιρέσει ακόμα και τους βουλευτές και γερουσιαστές της πλειοψηφίας.

Για την ακρίβεια, η επέλαση της πανδημίας ανέστειλε τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις που σχεδίαζε ο Μακρόν και η προηγούμενη κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ – τώρα τον φάκελο αναλαμβάνει η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ. «Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα δεν είναι πλέον ισορροπημένο. Ξεκινήσαμε να διορθώνουμε τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις αγροτικές και τις μικρές συντάξεις, αλλά μας διέκοψε η πανδημία. Θέλω να δω για λίγο χρόνο ακόμα πώς θα προχωρήσει η χώρα και θα προχωρήσουμε αποφασιστιικά», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Οι κατευθυντήριες γραμμές

Την κατεύθυνση προς την οποία θα προχωρήσουν το Μέγαρο των Ιλισίων και το Ματινιόν (το μέγαρο που εδρεύει η κυβέρνηση) την υπαινίχθη ο ίδιος ο Μακρόν δηλώνοντας ότι «η Γαλλία είναι ήδη μια χώρα όπου δουλεύουμε λιγότερο συγκριτικά με τους γείτονές μας και κάποια συγκεκριμένη στιγμή το ερώτημα της χρηματοδότησης των συντάξεων θα τεθεί αναπότρεπτα στο έθνος».

Ασφαλώς ο Μακρόν ήταν καθησυχαστικός και χρησιμοποίησε πάλι την προσφιλή του έκφραση «η αιώνια Γαλλία» κατά την τρίωρη κουβέντα που έκανε με τους συνταξιούχους της Μαρτέλ. «Μιλώντας με θέρμη και χειρονομώντας, όπως συνηθίζει, ο πρόεδρος έδωσε την εντύπωση ότι θέλησε να υπερασπιστεί τις πολιτικές του και να εμφανίσει έναν απολογισμό της θητείας του και ταυτόχρονα να σκιαγραφήσει το όραμά του για τη Γαλλία της επόμενης πενταετίας», γράφει ο Γκρεγκουάρ Πουσιέλγκ της «Les Echos». «Ας μην είμαστε αφελείς, ο πρόεδρος βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία», σχολίασε ένας συνταξιούχος κατά τη μαρτυρία του ρεπόρτερ της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον αρμόδιο για τις συντάξεις υπουργό Λοράν Πετραζεφσκί να προετοιμάσει προτάσεις και σχέδια που θα περιλαμβάνουν όλες τις μεταρρυθμίσεις που μελετά υπό την εποπτεία του «Ελιζέ» η κυβέρνηση: η επιτάχυνση της «μεταρρύθμισης Τουρέν» (πρόκειται για τις προτάσεις του διάσημου κοινωνιολόγου Αλέν Τουρέν που περιστρέφονται γύρω από την ανάγκη αύξησης των ετών καταβολής συνταξιοδοτικών εισφορών), ο περιορισμός των ειδικών καθεστώτων συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος, σύμφωνα με το γαλλικό τύπο. Σημειωτέον ότι, όπως έγραφε χθες η «Le Figaro», ο μέσος όρος της ηλικίας κατά την οποία συνταξιοδοτούνται σήμερα οι Γάλλοι εργαζόμενοι είναι τα 62,7 έτη.

«Πώς θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος;»

«Είναι μια προεκλογική εκστρατεία με τον τρόπο του Μακρόν, με τα μέσα που διαθέτει το Προεδρικό Μέγαρο, με ένα επιλεγμένο κοινό, σε πόλεις αποκλεισμένες από την αστυνομία, σε εκδηλώσεις με φιλτράρισμα των εισερχομένων και όλα αυτά τα πλήρωσε ο φορολογούμενος», σχολίασε στον «Figaro» ο πρόεδρος του Κόμματος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ, ενώ ο ομοϊδεάτης του, Ξαβιέ Μπερτράν, πρόεδρος της ευρύτερης περιφέρειας που επισκέφθηκε ο Μακρόν, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές του 2022, μιλώντας στο δίκτυο RTL αναρωτήθηκε ανήσυχος: «πώς θα κυβερνηθεί ως τις εκλογές αυτός ο τόπος»;

Η Μαρίν Λεπέν επίσης εστίασε τα αντιπολιτευτικά της σχόλια στους τύπους και όχι στην ουσία της περιοδείας Μακρόν. «Βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία. Η μοναδική διαφορά μεταξεί εκείνου και εμού είναι ότι εγώ βρίσκομαι σε εκστρατεία σεβόμενη τον κρατικό προϋπολογισμό, εκείνος όχι», σχολίασε η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού και κύρια πολιτική αντίπαλος του Μακρόν, αφού πιθανότατα θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών. Και στο δεύτερο γύρο ο σημερινός πρόεδρος θα χρειαστεί την στήριξη ψηφοφόρων άλλων κομμάτων – κυρίως της Κεντροαριστεράς – που δεν θα άντεχαν για πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας μια προσωπικότητα με ακροδεξιές και διχαστικές πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις.

Κάν’ το όπως η Μέρκελ

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί εξάλλου (τότε τελείως αναπάντεχα και ερήμην των δημοσκόπων) στις προεδρικές του 2002, όταν στο δεύτερο γύρο ο Ζακ Σιράκ είχε αντιμετωπίσει τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν-Μαρί. Πολλοί Κεντροαριστεροί ψηφοφόροι που είχαν απόσχει από τον πρώτο γύρο δίνοντας την ευκαιρία στον ηγέτη του (τότε) Εθνικού Μετώπου να κερδίσει τον Σοσιαλιστή πρόεδρο Λιονέλ Ζοσπέν, προσήλθαν στις κάλπες για το δεύτερο γύρο φορώντας κονκάρδες και καπέλα με το σύνθημα «είμαι ηλίθιος, ψηφίζω Σιράκ»!

Ανεξάρτητα από το αν επί της ουσίας αντιπολίτευση στο συνταξιοδοτικό θα κάνουν τα απισχνασμένα κόμματα της γαλλικής Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το συνταξιοδοτικό αποτελεί μια καυτή πατάτα για κάθε πολιτικό που θα το «αγγίξει», πόσω μάλλον σε μια προεκλογική περίοδο. Όμως δεν είναι μόνο ο Μακρόν ο πρώτος ηγέτης που επιλέγει να παίξει στο γήπεδο της «πολιτικής ειλικρίνειας» και του «parler vrai», όπως λένε οι Γάλλοι. Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε την μακρά θητεία της στη γερμανική Καγκελαρία το 2005 εξαγγέλλοντας προεκλογικά, ως επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου τότε Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, την… αύξηση του ΦΠΑ από το 16% στο 19%!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας