Είναι γνωστό ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν και εξελίσσονται σε  θεομηνίες που προκαλούν όλο και περισσότερους θανάτους ανά τον κόσμο. Νέα έρευνα έδειξε ότι και οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, συνέπεια κι αυτή της κλιματικής αλλαγής, είναι εξαιρετικά φονικές. Επιστήμονες του Monash University της Μελβούρνης και του κινεζικού Shandong University εκτίμησαν ότι οι ακραία υψηλές και ακραία χαμηλές θερμοκρασίες ευθύνονται για 5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι παγωνιές και οι καύσωνες ευθύνονται για το 9,4% όλων των μη-φυσιολογικών θανάτων που συνέβησαν παγκοσμίως την περίοδο 2000-2019. Και μια κομβική διαπίστωση των ερευνητών των δύο Πανεπιστημίων είναι ότι, ενώ μέχρι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι θάνατοι λόγω ακραίων θερμοκρασιών συνέβαιναν κατά κύριο λόγο από την έκθεση των ανθρώπων στο δριμύ ψύχος, η τάση τείνει να ανατραπεί. Προδήλως λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι 10 πιο καυτές χρονιές τον 21ο αιώνα

«Μακροπρόθεσμα η κλιματική αλλαγή αναμένεται να διευρύνει τη θνησιμότητα που αποδίδεται στους παρατεταμένους καύσωνες», σημειώνει στο Bloomberg ο Γιούμινγκ Γκούο, καθηγητής στο Monash University που εργάστηκε για την κοινή ακαδημαϊκή έρευνα. Και εφέτος άλλωστε, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των καυσώνων που έχουν ήδη πλήξει το Βόρειο Ημισφαίριο, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Οι τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν οι πιο ‘καυτές’ που έχουν παρατηρηθεί από την προ-βιομηχανική εποχή», υπογραμμίζει το Bloomberg. Και εξηγεί ότι τον 21ο αιώνα έχουν παρατηρηθεί οι 10 θερμότερες χρονιές των τελευταίων δύο αιώνων. Ο πλανήτης υπερθερμένεται και η διαδικασία αυτή συν τω χρόνω επιταχύνεται, καθώς η μέση θερμοκρασία της Γης κυμαίνεται ήδη κατά 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από το μέσον όρο που είχε κατά την προ-βιομηχανική εποχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Climate Action Tracker. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια περαιτέρω αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη ζωή στον πλανήτη.

Ερευνητές του Monash και του Shandong University υπολόγισαν ότι για κάθε 100.000 ανθρώπους καταγράφονται 74 θάνατοι που αποδίδονται σε αφύσικα χαμηλές και αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health» ανέλυσε την θνησιμότητα σε 43 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Και διαπίστωσε ότι την περίοδο 2000-2019 οι θάνατοι που αποδίδονται σε έκθεση σε υπερβολικό ψύχος αντιστοιχούν στο 0,5% του συνόλου, ενώ εκείνοι που αποδίδονται σε έκθεση σε υπερβολική ζέστη αυξήθηκαν στο 0,2%.

Η τάση αυτή, όπως προαναφέρθηκε, αναστρέφεται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης σημειώνονται στην Ευρώπη. Στην υποσαχάρια Αφρική καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους εξαιτίας της έκθεσής τους σε δριμύ ψύχος! Η μεγαλύτερη μείωση των θανάτων εξαιτίας της έκθεσης σε ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας κατεγράφη στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στο θερμοκήπιο η Ευρώπη

Ξεχωριστή πανεπιστημιακή μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα το περιοδικό «Nature» συνέδεσε το 37% των θανάτων εξαιτίας της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες που συνέβησαν την περίοδο 1991-2018 οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη που προκλήθηκε από ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι ερευνητές Αννα-Μαρία Βισέντο-Καρμπέρα από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης και Αντόνιο Γκασπαρίνι από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, που ηγήθηκαν της έρευνας, συνέλεξαν στοιχεία για τη θνησιμότητα σε 732 περιοχές του πλανήτη σε επίσης 43 χώρες κατά τις θερμές εποχές κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής των 28 ετών.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο θανάτου από θερμοπληξία σε καθεμιά από τις 732 γεωγραφικές περιοχές με βάση δύο μοντέλα κλιματικών προσομοιώσεων: ένα που δημιούργησαν υπολογίζοντας τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που προκλήθηκαν εξαιτίας της εκπομπής ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ένα μοντέλο που δεν περιλαμβάνει την παράμετρο αυτή.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι στο πρώτο μοντέλο, στους καύσωνες δηλαδή που δημιούργησαν (ή συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία τους) οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι θάνατοι εμφανίζονταν αυξημένοι κατά 37%. Οι ερευνητές των εν λόγω Πανεπιστημίων της Ελβετίας και της Βρετανίας διαπίστωσαν επίσης ότι μεταξύ των περισσότερο ευάλωτων στους θανάτους από τους καύσωνες περιοχές του πλανήτη είναι η Νότια Ευρώπη. Πολλοί θάνατοι από την αιτία αυτή καταγράφτηκαν επίσης στη Νότια Ασία και στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Σε περιοχές του πλανήτη δηλαδή με… εύκρατο κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ολίγων ημερών έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή προέβλεψε σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου και προανήγγειλε περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου – διότι ήδη το οικονομικό και αναπτυξιακό χάσμα Βορείων και Νοτίων έχει διευρυνθεί την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green