Λίαν φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει η νέα πράσινη στρατηγική της Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο κατάφερε να ρίξει μια… ματιά στο κείμενο που πρόκειται να ανακοινώσει επισήμως η Κομισιόν, στις 14 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ζητήσει τη μείωση των εκπομπών αερίων από τα νέα οχήματα και φορτηγά κατά 65% μέχρι το 2030 και κατά 100% μέχρι το 2035, σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα ρύπων. Τα νέα αυστηρά περιβαλλοντολογικά στάνταρ θα συνοδευτούν με σειρά κανόνων που θα υποχρεώσουν τις εθνικές κυβερνήσεις να τροποποιήσουν ριζικά το όλο πλαίσιο που αφορά τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η δέσμευση για την ενίσχυση του μεριδίου του ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ, από το σημερινό 32% στο 40%, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Στόχος της Ευρώπης είναι να βγει… μπροστά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της πάταξης του φαινομένου του θερμοκηπίου φτάνοντας σε μηδενισμό των ρύπων μέχρι το 2050. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση της οικονομίας της περιοχής και πολλών κλάδων, κυρίως της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών.

Για παράδειγμα για να ενισχυθεί η χρήση και κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων οι κανονισμοί θα απαιτούν την τοποθέτηση σταθμών φόρτισης κάθε 60 χιλιόμετρα, ειδικά στους αυτοκινητοδρόμους. Αντιστοίχως, σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι ανά 150 χιλιόμετρα.

Για την επίτευξη των στόχων η Κομισιόν θα προτείνει την ενίσχυση και διεύρυνση της αγοράς ρύπων άνθρακα, τη μεταρρύθμιση των φορολογικών κανονισμών που διέπουν τον ενεργειακό κλάδο με στόχο να αποθαρρυνθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, καθώς και τη δρομολόγηση του πρώτου στον κόσμο ειδικού τέλους κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green