Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, καθώς και τις οφειλές που βρίσκονται σε αναστολή είσπραξης έχουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Η τροπολογία για τα χρέη ύψους 2,5 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή σε 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Εντάσσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Οι ανωτέρω οφειλέτες, που απώλεσαν παλαιότερη ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 100, 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Για τη ρύθμιση των 36 ή 762 δόσεων προβλέπεται ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

Αφορά στις οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες φέτος, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλουν.

Οι οφειλές

Ποιες οφειλές ρυθμίζονται:

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

• Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται αυτό το διάστημα.

• Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναστολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax