Μια… ανταρσία στην αυλή του Ζαίρ Μπολσονάρου «στήνει» η κεντρική τράπεζα της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να απαιτήσει από τις τράπεζες τις χώρας στο πλαίσιο των stress tests, να αρχίσουν να υπολογίζουν πιθανές ζημιές από την κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι φωτιές.

Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα της Βραζιλίας θα ευθυγραμμιστεί με την τάση που κερδίζει έδαφος στις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, κοντράροντας ωστόσο τις απόψεις του υπερσυντηρητικού προέδρου της χώρας, ο οποίος είναι αρνητής του φαινομένου του θερμοκηπίου και βρίσκεται σε… πόλεμο με τους ακτιβιστές κυρίως για την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο έχει διοριστεί από τον Μπολσονάρου. Όμως η κεντρική τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητα σαν αποτέλεσμα της νομοθεσίας που και ο ίδιος ο Μπολσονάρου έχει υποστηρίξει, κάτι που σημαίνει πως ο σκεπτικιστής ως προς την κλιματική αλλαγή πρόεδρος δεν έχει επιρροή στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Τράπεζας που αντιλαμβάνεται την απειλή που συνιστά για την οικονομία η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έκθεση της, η αύξηση της θερμοκρασίας συνιστά ρίσκο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οικονομίας. Οι δε, φυσικές καταστροφές που γίνονται όλο και πιο συχνές θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά τις επιχειρήσεις θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή αποπληρωμή δανείων και χρεών ύψους 4,2 τρισ. ρεάλ (ήτοι 805,7 δισ. δολαρίων).

Σε πρώτη φάση η Τράπεζα δεν πρόκειται να απαιτήσει από τις τράπεζες να καθορίσουν συγκεκριμένα κεφαλαιουχικά όρια για την πιθανή κάλυψη περιβαλλοντολογικών ρίσκων, ούτε να επηρεάσει σημαντικά την πολιτική τους σε σχέση με τη χορήγηση δανείων (κοινώς θα μπορούν να συνεχίσουν να δανειοδοτούν ακόμη και ρυπογόνες εταιρείες), όμως επιθυμεί να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση τους απέναντι στο αυξανόμενο ρίσκο της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η εποπτική αρχή προσανατολίζεται στο να απαγορεύσει τη χορήγηση περιφερειακών δανείων σε project σε εδάφη ιθαγενών φυλών ή αποψιλωμένων δασών, ενώ θα απαιτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια στο πως οι τράπεζες θα χειρίζονται ζητήματα, όχι μόνο περιβαλλοντολογικού αλλά και κοινωνικού ρίσκου, όπως είναι για παράδειγμα οι διακρίσεις και η παρενόχληση.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να εκδίδει τις δικές τις κλιματικές προβλέψεις, τις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα στο σύνολο τους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στη διαμόρφωση των σεναρίων τους, αντί δηλαδή να βασίζονται σε δικές τους κλιματικές εκτιμήσεις.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να δρομολογηθεί φέτος, με στόχο να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2022, αν και οι τράπεζες από την πλευρά τους ζητούν μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής, έως και 18 μήνες.

Η δημοσίευση των αλλαγών αυτών έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από στρατηγικούς αναλυτές και ξένους θεσμικούς που καλωσόρισαν την πράσινη στροφή της κεντρικής τράπεζας και την υιοθέτηση πιο αυστηρής γραμμής απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος, σε αντίθεση με την αμφιλεγόμενη στρατηγική της κυβέρνησης της χώρας. Αν και πολλοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την εφαρμογή τους, υπό την βαριά σκιά του Μπολσονάρου…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή