Η εντύπωση αρκετών εγχώριων παραγόντων με μεγάλη εμπειρία και άρα σοβαρά μέτρα σύγκρισης με προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις είναι ότι υπάρχει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την Αθήνα και αυτή αποτυπώνεται και στην εικόνα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Κάθε μέρα η αξία τους αυξάνεται με αντίστοιχη πτώση των αποδόσεων.

Η κίνηση της αγοράς τον Αύγουστο έχει δώσει μερικά ενθαρρυντικά για τη διάθεση των επενδυτών σημάδια με τελευταίο την υπέρβαση των 900 μονάδων μετά από την εγκατάλειψη αυτού του επιπέδου από τις 28 Ιουνίου. Αλλά ως γνωστό αυτό το γεγονός για να αποτελέσει ικανό στατιστικό κίνητρο χρειάζεται να συνοδευτεί από σειρά κλεισιμάτων άνω του επιπέδου των 900 μονάδων.

Στο αθηναϊκό χρηματιστήριο, δεν αλλάζει το στρατόπεδο των αισιόδοξων το μοτίβο με το οποίο αργά θες, βασανιστικά ίσως, οδηγεί σε ανώτερα επίπεδα τις τιμές. Αφήνοντας παράλληλα χώρο για να ασκήσουν το έργο τους και οι επαγγελματίες κυνηγοί των κερδών από βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις. Επέλεξαν για την πορεία του ΓΔ την τακτική που της δίνει το σχήμα του Λ. Έστειλαν στην κορύφωση της ζήτησης τον ΓΔ στις 905 παρά 0,33 της μονάδας και κατόπιν, επέτρεψαν την απορρόφηση της προσφοράς, σε χαμηλότερα επίπεδα, από εκείνους που είχαν πάρει το μήνυμα ότι χειρότερο του ακριβού είναι το ακριβότερο. Ως στόχο της μέρας είχαν κάτι απλό το οποίο είναι ζητούμενο από τότε που ξεκίνησε η τελευταία ανοδική αλυσίδα. Ένα κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες.

Για αυτό στην επί δυο ώρες εξελισσόμενη κάθοδο από τις 904,67 (το ανώτερο μέρας), ο ΓΔ σταμάτησε στις 900,4 μονάδες στις 15:03. Επικράτησε κατόπιν, για άλλες δύο ώρες πλάγια κίνηση, μεταξύ των 900,6 και 901,6 μονάδων, το επίπεδο τιμών που τον άφησαν στις 17:00. Θα λέγαμε μάλιστα, έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τον μέσο ημερήσιο τζίρο των δυο τελευταίων εβδομάδων (στα 47,5 εκατ. ευρώ), ότι χωρίς τις δημοπρασίες, στις οποίες γίνονται ενίοτε σημαντικές παρεμβάσεις με υπολογίσιμους όγκους, ο τζίρος χθες στις 17:00 τον ξεπέρασε.

Μετά από ένα ολόκληρο μήνα και κάτι μέρες, ο μέσος όρος έκλεισε στις 903 μονάδες και συγκεκριμένα από τις 28 Ιουνίου είχε να δει η αγορά τιμή κλεισίματος άνω των 900. Συνεπώς το μέλλον της αγοράς θα επηρεαστεί από τα εταιρικά αποτελέσματα και τις κινήσεις που ασταμάτητα σχεδιάζουν οι διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να κερδίσει η ελληνική οικονομία το στοίχημα ζωής ή θανάτου για την επιτυχή διαχείριση της βοήθειας από τα πλήγματα της μακροχρόνιας πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες